Hlavní obsah

Zástupci Hamásu pašovali do Gazy 850 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Dva představitelé radikálního hnutí Hamás byli v úterý zastaveni na hranici palestinského pásma Gazy, kam se snažili z Egypta propašovat téměř 850 000 dolarů. Oznámila to agentura AP s odvoláním na egyptské bezpečnostní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod Rafah mezi Egyptem a pásmem Gazy

Článek

Dolarová hotovost byla vecpána do plechovek od sladkostí. Oba muži tvrdili, že o nich nevěděli, že jen vezli zboží, které jim předali vůdcové Hamásu v Egyptě pro pásmo.

Hamásovští vládci pásma Gazy jsou závislí na pašované hotovosti i zboží, které drží jejich vládu u moci. Pobřežní pásmo je fakticky uzavřené od června roku 2007, kdy se islamistické hnutí zmocnilo násilím vlády nad pásmem.

Oba muži byli členy delegace, s níž se autobusem vraceli z Egypta, kde vedla rozhovory o usmíření se soupeřícími palestinskými frakcemi. Jednání však skončila neúspěšně, protože delegacím se nepodařilo dohodnout na vytvoření vlády jednoty, v níž by zasedli zástupci jak Hamásu, tak hnutí Fatah. Fatah byl Hamásem vytlačen z Gazy a fakticky vládne jen na západním břehu Jordánu.

V reakci na obsazení Gazy Hamásem Izrael i Egypt zablokovaly hranice a do pásma pouštějí jen humanitární pomoc. Hamás je tak nucen snažit se hotovost pašovat.

Podle egyptského zákona je však zakázáno ze země vyvážet více než 10 000 dolarů v hotovosti. Úředníci při prohlídce autobusu zabavili také dva generátory, dalekohled pro noční vidění a mobilní telefony. Hamás bude moci uložit zabavenou částku na účet v Egyptě, ale tím zřejmě ztratí z Gazy k fondům přístup.

Reklama

Výběr článků

Načítám