Hlavní obsah

Rodiče uneseného vojáka Šalita si postavili před sídlem premiéra stan

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Rodiče izraelského vojáka Gilada Šalita, který je třetím rokem v zajetí palestinských radikálů, se rozhodli vystupňovat tlak na vládu, aby se zasadila o brzké propuštění jejich syna. Chtějí, aby se výměna zajatců mezi Izraelci a Palestinci uskutečnila, dokud je v premiérském úřadu Ehud Olmert.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Lidé před Olmertovým úřadem demonstrují za propuštění Gilada Šalita.

Článek

Noam a Aviva Šalitovi si před Olmertovým sídlem na protest postavili stan a v noci na pondělí v něm strávili první noc. Manželský pár a jejich příznivci se obávají, že možné ustavení vlády Benjamina Netanjahua, který zastává vůči Palestincům tvrdé postoje, jejich naděje zmaří. „(Ve stanu) zůstaneme tak dlouho, dokud Gilad, jehož drží téměř tisíc dní, nebude propuštěn,“ řekl Noam Šalit izraelskému rozhlasu. 

Gilad Šalit byl unesen v pásmu Gazy při přeshraničním izraelském výpadu v červnu 2006. Další dva vojáci při tom zemřeli.

Izraelský list Ha’arec nedávno napsal, že Šalit bude brzy propuštěn. Arabský deník Al-Arabi vydávaný v Londýně zase ale uvedl, že Šalitovo propuštění má háček, protože Hamás za něj po Izraeli požaduje také čtveřici teroristů včetně vůdce Lidové fronty pro osvobození Palestiny Ahmeda Sadata. Čtveřice stála mimo jiné za bombovými útoky v Jeruzalémě nebo Netaníji, kde v roce 2002 zemřelo 29 lidí.

Marzúk má mít nové video

Protest Šalitových následuje poté, co premiér Olmert minulý týden vyzval k ukončení demonstrací za vojákovo propuštění. Podle ministerského předsedy to jen povzbuzuje palestinské hnutí Hamás k zaujetí tvrdšího stanoviska při vyjednáváních prostřednictvím Egypta. Kuvajtské noviny navíc uvedly, že čelní představitel Hamásu Músa Abú Marzúk při únorové návštěvě Gazy obdržel od vedení ozbrojeného křídla hnutí nový videozáznam s Šalitem.

Šalit dal o sobě naposledy vědět loni v červnu. Jeho dopis obdrželo Carterovo středisko v Ramalláhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám