Hlavní obsah

Unie poskytne Palestincům 58 miliónů eur

DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Evropská unie poskytne palestinské samosprávě pomoc ve výši 58 miliónů eur (1,6 mld. Kč). Prohlásil to v pondělí evropský komisař pro rozvojovou pomoc Louis Michel během své návštěvy v pásmu Gazy, při níž se seznámil s rozsahem škod způsobených nedávnou izraelskou ofenzívou.

Článek

Z uvedené sumy má být přímo na zmírnění utrpení obyvatelstva v Gaze určeno 32 miliónů eur, dalších 20 miliónů půjde na rozvojové projekty na Západním břehu a zbývajících šest miliónů bude vyčleněno na pomoc palestinským uprchlíkům v Libanonu.

"Obrovský rozsah škod mne naplňuje smutkem. Civilní obyvatelstvo prožilo v posledních týdnech strašné, dosud nepoznané utrpení,“ prohlásil Michel. Zároveň ale obvinil palestinské hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy, ze spoluodpovědnosti za tragédii. "Raketové ostřelování civilistů (v Izraeli) je teroristická aktivita, kterou je nutné co nejrozhodněji odsoudit,“ prohlásil komisař před palestinskými novináři.

Jako podmínky pro případný dialog EU s Hamásem Michel označil uznání práva Izraele na existenci a zřeknutí se násilí. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) v pondělí požadovala, aby EU "jasně vyzvala“ k vyšetření, zda během izraelsko-palestinského konfliktu v pásmu Gazy či na jihu Izraele nebylo porušováno mezinárodní právo.

Týká se to i případného spáchání válečných zločinů, jichž se obě strany mohly dopustit, dodala AI. Její aktivisté zaslali šéfům diplomacií EU, kteří včera zasedali v Bruselu, zaslali dopis, v němž mj. píší, že jim v nedávných prohlášeních českého předsednictví EU chybí zmínky o obviněních z porušování mezinárodního práva a o potřebě vyvodit patřičné důsledky.

Egypt tlačí na Hamás, aby přijal návrhy Izraele

Egypt se mezitím snaží přimět Hamás, aby přijal izraelské podmínky příměří dřív, než se v Izraeli stane předsedou vlády pravicový politik Benjamin Netanjahu. Napsal to panarabský list Aš-Šark al-Avsat. Izrael Hamasu údajně nabídl desetileté příměří.

Egypťané, kteří zprostředkovávají jednání o příměří po nedávných třítýdenních bojích v pásmu Gazy, prý zástupcům Hamásu připomínají, že všechny izraelské průzkumy dávají šanci na volební vítězství Netanjahuovi. Volby se v Izraeli budou konat 10. února.

Další arabský list Al-Haját, který vychází v Londýně, napsal, že Izrael nabídl příměří na neomezenou dobu výměnou za otevření pohraničních přechodů do Gazy a za vydání vojáka Gilada Šalita, jehož radikálové v pásmu drží jako rukojmího od roku 2006.

Hamás při vyjednávání odmítá spojovat otázku otevření hranice se Šalitem, Izrael zase požaduje záruky pro zastavení pašování zbraní hranicí s Egyptem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám