Hlavní obsah

Palestinci v Gaze vyhrabávají z trosek mrtvé, všude je hnilobný zápach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

S ukončením třítýdenního úderu Izraele v palestinském pásmu Gazy se vyjasňuje obraz zdevastované enklávy. Přeživší v troskách zničených budov hledají těla zabitých příbuzných. V městě Gaza je všude přítomný hnilobný zápach, uvedla televize CNN. Konflikt si vyžádal přes 1300 mrtvých.

Článek

Podle šéfa OSN v Gaze bylo zničeno 4000 domů a dalších více než 20 000 bylo vážně poškozeno. Desítky tisíc lidí jsou bez domova, půl miliónu je od začátku konfliktu 27. prosince bez vody.

Boje si vyžádaly 1310 mrtvých Palestinců, z čehož jsou více než polovina civilisté, mezi nimi 420 dětí. Počet zraněných činí zhruba 5500. Obětí na izraelské straně je třináct.

Palestinci dál vyhrabávají z trosek mrtvé. Podle zdravotnických zdrojů bylo od ukončení bojů nalezeno nejméně 95 těl.

foto: Reuters/Jerry Lampen

Klid zbraní narušují ojedinělé incidenty 

Příměří v pásmu Gazy, které o víkendu vyhlásily palestinské hnutí Hamás a Izrael, obě strany v pondělí v zásadě dodržovaly. Mluvčí izraelské armády potvrdila, že v noci na pondělí se neuskutečnily žádné údery a že židovský stát stáhl z oblasti další jednotky.

Svědkové ale potvrdili, že odpoledne došlo k ojedinělým potyčkám v severní části pásma Gazy. Militantní Palestinci stříleli na jednotky, které v oblasti zatím zůstávají. Izraelské námořnictvo nato odpálilo na pozice útočníků několik raket. Stanice BBC uvedla, že Palestinci od uzavření příměří vystřelili další dvě desítky raket na izraelské území.

V ulicích města Gazy bylo poprvé po třech týdnech opět vidět policii Hamásu. Její příslušníci měli na civilním ošacení žluté vesty.

Hamás doplní své arzenály

Hamás ale zdůraznil, že se znovu vyzbrojí i navzdory všem izraelským a mezinárodním snahám zabránit palestinským radikálům v doplnění jejich arzenálů raket a dalších zbraní. Jak řekl mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu abú Ubajdá, nebyla schopnost Hamásu ostřelovat raketami izraelské území nijak oslabena.

Izrael mezitím povolil vstup do pásma Gazy asi 200 kamiónům s humanitárními zásilkami. Pomoc Gaze byla i námětem schůzky vůdců arabských zemí na hospodářském summitu v Kuvajtu. Saúdskoarabský král Abdalláh oznámil, že jeho země poskytne na rekonstrukci v pásmu Gazy jednu miliardu dolarů (zhruba 20 miliard Kč). Do rekonstrukčního fondu, který chtějí arabské státy vytvořit, už dříve ohlásil příspěvek ve výši 250 miliónů dolarů (asi pět miliard korun) Katar.

Abdalláh v pondělí vyzval Izrael, aby přijal jeho dřívější mírový návrh, na jehož základě by arabské země nabídly židovskému státu obnovení normálních vztahů výměnou za odchod Izraele ze všech území, která obsadil v tzv. šestidenní válce v roce 1967. „Tento arabský návrh nezůstane na stole věčně,“ varoval král.

:. Stahující se izraelská armádafoto: ČTK/AP

Figaro: Izrael nechce kazit nástup Obamy

Saúdskoarabskou iniciativu kolem rekonstrukčního fondu pro Gazu ocenil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Zároveň vyzval Hamás k vytvoření vlády národní jednoty s jeho stranou Fatah. Takový kabinet by podle něj otevřel cestu k souběžnému uspořádání parlamentních i prezidentských voleb.

Francouzský list Le Figaro k situaci v Gaze v pondělí napsal, že pro trvalý mír nestačí, aby Izrael a Hamás vyhlásily jen příměří. „Konflikt může kdykoli vypuknout znova,“ zdůraznil deník. Nynější klid zbraní nepřekvapuje, protože Barack Obama právě nastupuje do Bílého domu a Izrael nechce tento svátek zkazit, dodal list.

Podle britského deníku Independent lze jen doufat, že příměří je začátkem konce krveprolévání. Obraz Izraele ve světě je ale poškozen a nutná důvěra pro začátek mírových rozhovorů zůstává tak slabá, jako ještě nikdy, míní list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám