Hlavní obsah

Izrael má výhrady k podmínkám příměří s Hamásem, boje pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Jednání o příměří v Gaze váznou. Plyne to z pátečních vyjádření izraelských politiků. Těm se nelíbí požadavky Hamásu, aby příměří bylo uzavřeno na rok a pak případně dál prodlouženo. Chtějí časově neomezené příměří.

Článek

"Jakékoli časové omezení klidu (zbraní) je chybou,“ uvedl nejmenovaný vysoký izraelský představitel, obeznámený s jednáními v Egyptě. „Viděli jsme, že když předchozí klid vypršel, bylo to jen ospravedlnění pro další eskalaci násilí. Potřebujeme příměří s otevřeným koncem,“ vysvětlil izraelský požadavek.

Vysoký představitel ministerstva obrany Amos Gilad se vrátil z jednání v Egyptě velmi skeptický, protože nedošlo k pokroku. Hamás si klade podle něj požadavky, které jsou pro izraelskou vládu neakceptovatelné. Spor je i o to, kdy by měl dohlížet na hraniční přechody do pásma.

:.Stavební stroje zahrabávají kráter na místě domu, který zasáhla izraelská bomba. Zahynul v něm ministr vnitra Hamásu.foto: ČTK/AP

Hamás je ochoten přistoupit na jednoleté příměří za podmínky, že Izrael do týdne stáhne z pásma své vojsko a okamžitě otevře hraniční přechody.

Egyptský návrh

Egypt navrhl jiné podmínky. Chce okamžitý klid, který by byl časově omezený, zřejmě na deset dní, ale možná i na několik měsíců. Během nich armáda zůstane na nynějších pozicích. Otevřou se však přechody pro humanitární pomoc. Egypt povede další jednání o dlouhodobém příměří. Jeho součástí bude i zabezpečení jižní hranice pásma s Egyptem. Musí také skončit izraelská blokáda pásma Gazy. Hamás též musí zahájit jednání s konkurenčním umírněným palestinským hnutím Fatah.

Hamás ale s egyptským návrhem není spokojen, chce, aby se do pěti až sedmi dnů po vyhlášení příměří stáhla veškerá izraelská vojska z pásma Gazy.

Vzájemné útoky pokračují

Izraelská armáda na pátek od 9:00 SEČ vyhlásila z humanitárních důvodů čtyřhodinový klid zbraní a povolila vjezd 130 kamionů s potravinami, léky a palivy do pásma Gazy.

:.Domy v Gaze poškozené během bojůfoto: ČTK/AP/Ronen Zvulun

Během noci a rána však podniklo izraelské letectvo nálety na 40 cílů v pásmu. Podle palestinských zdrojů při náletech zahynula 14letá dívka, když bomba zasáhla uprchlický tábor Šabura.

Palestinští radikálové i v pátek pokračovali v ostřelování jihu Izraele raketami Kásam. Vypálili tři, dvě dopadly do polí, třetí projektil zasáhl zemědělskou budovu, kterou exploze poškodila. Z místnosti krátce před dopadem střely odešli zaměstnanci, kteří tam jedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám