Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabíjel při modlitbách v irácké mešitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Nejméně devět obětí si vyžádal v pátek útok sebevražedného atentátníka v šíitské mešitě v iráckém městě Musajíb, ležícím asi 80 kilometrů jižně od Bagdádu. Trhavinu na těle odpálil v okamžiku, kdy začínaly páteční modlitby.

Foto: Mohammed Ameen , Reuters

Američtí vojáci stále hlídkují v ulicích iráckých měst.

Článek

Počet obětí se podle různých zdrojů liší, BBC uvádí devět mrtvých a 15 zraněných, Reuters pak 12 zabitých a 17 zraněných.

Mešitu, kde atentátník udeřil, navštěvují podle agentury Reuters hlavně stoupenci  protiamerického šíitského duchovního Muktady Sadra.

Atentát byl spáchán den poté, co irácký parlament schválil bezpečnostní dohodu s USA, která stanoví jako nejzazší termín odchodu amerických sil z Iráku konec roku 2011. Poslanci Sadrova hnutí hlasovali proti dohodě.

Japonci se stahují z Iráku

Japonsko v pátek oznámilo, že do konce roku stáhne z Iráku svých 210 vojáků, sdělila CNN. Mise byla úspěšně splněna, uvedl japonský premiér Taro Aso.

Krok se čekal, mandát mezinárodních sil v Iráku končí právě 31. prosince letošního roku. Japonské letectvo v Iráku podniklo 810 letů. Mezi Bagdádem a jihem země přepravilo 46 000 lidí a 670 tun nákladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám