Hlavní obsah

Další izraelský ministr vyzval premiéra Olmerta, aby odstoupil

Novinky, BBC, rei, Haaretz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Izraelský ministr obrany Ehud Barak vyzval ve středu premiéra Ehuda Olmerta k dočasnému odstoupení. Předseda labouristů, kteří jsou koaličními partnery v Olmertově kabinetu, tak učinil v souvislosti s nařčeními z korupce, jimž premiér čelí. Barak není prvním ministrem, který Olmerta k odstoupení vyzval, loni tak učinila šéfka diplomacie Cipi Livniová.

Foto: Nasser Nuri , Reuters

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

"Premiér nemůže zároveň zvládat práci pro vládu a vyřizování osobních problémů. Proto by měl z vlády odstoupit," citoval Baraka server Haaretzu.

Olmerta k rezignaci už před časem vyzvalo několik členů Strany práce Kadima. Její vůdce Ehud Barak ale s vyjádřením dosud vyčkával. Ve středu dodal, že Kadima musí nyní promyslet další kroky. Jednou z variant je odchod strany z koalice a předčasné volby.

Olmertovo stanovisko není známé. Podle Haaretzu se s Barakem setkal ještě před tiskovou konferencí šéfa resortu obrany. V minulosti premiér tvrdil, že odstoupí pouze, bude-li obviněn.

Šeky nechtěl

Olmert je podezřelý, že během působení v úřadu jeruzalémského starosty a později jako ministr přijal úplatky od amerického obchodníka. Předseda vlády přiznal, že od Morrise Talanského přijal sponzorské dary, které ale soukromě nezneužíval, nýbrž je předával státnímu zástupci a bývalému právnímu partnerovi Urimu Messerovi.

Také Talansky izraelským vyšetřovatelům opakovaně řekl, že se nedělo nic nelegálního. Newyorský bankéř v úterý před soudem vypověděl, že v patnáctiletém období od od počátku 90. let vyplatil Olmertovi na 150 000 dolarů. Peníze předával v hotovosti, šeky Olmert odmítal.

:. Morris Talanskyfoto: ČTK/AP

Nynější ministerský předseda Izraele byl starostou Jeruzaléma v letech 1993-2003, poté tři roky působil ve funkci ministra průmyslu a obchodu.

Olmert čelí hned několika vyšetřováním v rámci korupčních skandálů.

Izraelci premiérovi nevěří

Podezření znepříjemňují premiérovu pozici nejen v domácí politice, ale také při vyjednáváních o míru s Palestinci. Poslední nařčení se navíc sešla s oslavami 60. výročí vzniku židovského státu.

Podle posledního průzkumu věří v Olmertovu nevinu pouze 14 procent Izraelců.

:. Ehud Olmert foto: Reuters/Sebastian Scheiner

Pokud by premiér odstoupil, pak by jej alespoň krátkodobě nahradila ministryně zahraničí Cipi Livniová. Ta Olmerta vyzvala k rezignaci už loni v květnu v souvislosti se zprávou Winogradovy komise, která zkoumala okolnosti předloňské války Izraele s libanonským Hizballáhem. Podle komise v ní židovský stát promrhal šance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám