Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty uvažují o uhlí jako řešení energetické krize

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé bohaté producentské země v oblasti Perského zálivu trápí nedostatek zemního plynu, což prohlubuje současnou energetickou krizi a růst cen ropy a plynu. Problémy mají zejména Spojené arabské emiráty. Alternativním zdrojem energie se pro ně stává uhlí, které mohou v budoucnu dovážet ze zemí jako třeba Jihoafrická republika.

Článek

Nedostatek zemního plynu emiráty zaskočil v době rapidně rostoucí poptávky po elektřině a mořské vodě zbavené soli. Investice do elektrické infrastruktury tam zůstala za nárůstem počtu obyvatel a stavební expanzí.

Situace je zacyklená. Produkce surové ropy klesá také proto, že se nedostává plynu k pohánění těžebních zařízení. Ten místo toho napájí elektrárny, které nestíhají produkovat elektřinu.

Například v Dubaji vzrostla spotřeba elektřiny za loňský rok o 15 procent. V březnu tam kvůli tomu navýšily ceny pro velké odběratele, zatím jenom ty ze zahraničí. Kvůli nedostatku elektřiny prý ve Spojených arabských emirátech zůstávají neobydlené nově dokončené apartmány.

Poptávka po zemním plynu přitom ročně roste o 12 procent a cena ropy se mezitím blíží 130 dolarům za barel. Dubaj a Abú Zabí už importují plyn z Kataru a dodávky má od léta 2010 zajistit i firma Royal Dutch Shell.

Potíže by mohl vyřešit dovoz íránského plynu, dohoda je ale diplomatickým problémem a strany se nemohou dohodnout ani na cenách.

Rychlá záplata

Bohatí producenti ropy a plynu se proto zaměřují na využití uhlí, které by se mohlo importovat třeba z Jihoafrické republiky.

Hlavní energetická společnost v Abú Zabí se kvůli povážlivé situaci rozhodla získat poloviční podíl v plánovaném projektu na výstavbu uhelné elektrárny za zhruba 15 miliard korun. Také v Dubaji plánují ještě letos rozběhnout uhelný program. Podobně Omán v prosinci oznámil, že zamýšlené odsolovací mořské zařízení bude možné v provozu udržovat uhlí a nikoliv plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám