Hlavní obsah

Olmert popírá miliónovou korupci, peníze prý dostal právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert čelí velkému tlaku, aby odstoupil. Přiznal, že od amerického podnikatele Morrise Talanského přijal nezákonně statisíce dolarů. Tvrdí však, že se sám neobohatil. Všechny peníze prý dostal jeho spolupracovník, státní zástupce Uri Messer. Olmert nicméně oznámil, že je připraven odstoupit, pokud bude obžalován.

Foto: Reuters

Ehud Olmert se vyjadřuje k případu příjmů peněz na volení kampaň,

Článek

"Zvolili jste mě, občané Izraele, abych byl premiérem. Nemám v úmyslu stavět se k této zodpovědnosti zády. Avšak, i když to zákon nevyžaduje, budu rezignovat, jestliže se prokurátor rozhodne mě žalovat," řekl v noci na pátek v televizním vystoupení .

List Maariv připomíná, jak Olmert ujišťoval Izraelce, že od Talanského nikdy nebral úplatky a peníze označil za dary kampani, kterou řídil Olmertův bývalý právní partner Uri Messer

List Maariv připomíná, jak Olmert ujišťoval Izraelce, že od Talanského nikdy nebral úplatky a peníze označil za dary kampani, kterou řídil Olmertův bývalý právní partner Uri Messer

Sporná je i role Messera, který je jedním ze svědků, i když se sám na celé pochybné transakci podílel. Podle vyšetřovatelů byl však jeho podíl jen malý.

Situace kolem premiéra je o to složitější, že by mohla podkopat mírová jednání s Palestinci a vrhnout stín na návštěvu prezidenta USA George Bushe, který přijede příští týden do Izraele na konec oslav 60. výročí jeho vzniku.

Kritika od opozice i koaličních partnerů

Opoziční pravicová strana Likud, k níž kdysi Olmert patřil, než přestoupil do centristické strany Vpřed (Kadima), a její vůdce Benjamin Netanjahu teď jeho aférou získávají navrch. "Olmert a vláda Kadimy nemají veřejnou legitimitu, žádnou morální legitimitu, a my je nepodpoříme při žádné dohodě ani vojenském kroku," prohlásil poslanec Likudu Juval Steinitz.

Olmerta k rezignaci vyzývají i členové největšího koaličního partnera Kadimy, Strany práce. Její vůdce Ehud Barak se k tomu zatím ale sám nevyjádřil. "Myslím, že Barak teď bude vyčkávat," prohlásil nejmenovaný zdroj ze Strany práce.

Pokud by Olmert odstoupil, pak by jej alespoň krátkodobě nahradila ministryně zahraničí Cipi Livniová. "Pravděpodobně bychom mohli existovat v koalici vedené Livniovou," dodal zdroj ze Strany práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám