Hlavní obsah

Irák oznámil dopadení šéfa al-Kajdy, USA to popřely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí představitelé v noci na pátek oznámili, že byl dopaden vůdce irácké odnože al-Kajdy abú Hamzá Muhádžir známý také pod jménem Ajjúb Masrí. Americké velení zprávu v pátek popřelo. Američtí zpravodajci jsou ovšem k informaci skeptičtí, i když irácké velení zdůrazňuje, že Masrí je v americkém vězení.

Foto: Reuters

Vůdce irácké odnože al-Kajdy abú Hamzá Muhádžir známý také pod jménem Ajjúb Masrí

Článek

Vysoký americký představitel popřel v pátek dopoledne irácké infromace o dopadení Masrího, který vede iráckou al-Kajdu od června 2006 a stojí v čele neuznávaného Islámského státu v Iráku. Irák v noci halasně ohlašoval jeho dopadní.

„Velitel vojenských operací v Ninie mě informoval, že irácké jednotky dopadly abú Hamzu Muhádžira, vedoucího al-Kajdy v Iráku,“ uvedl mluvčí iráckého ministerstva obrany Mohammad Askari.

Mluvčí iráckého ministerstva obrany generál-major Abdul Karim Chalaf upřesnil pro televizi al-Irakija, že bezpečnostní síly „zadržely o půlnoci jednoho u vůdců al-Kajdy a během úvodního vyšetřování on sám potvrdil, že je abú Muhádžirem".

Mluvčí americké armády okamžitě uvedl, že americké velení zprávu nemůže potvrdit a nevěří, že by informace byla pravdivá, protože stojí jen na přiznání muže, jenž byl podle Iráčanů zadržován ve vazbě na americké zákaldně.

Irácké ministerstvo vnitra loni v květnu oznámilo, že Masrí byl zabit. Poté ovšem byla zveřejněna zvuková nahrávka s jeho prohlášením, která dokazovala, že informace nebyla pravdivá.

Masrí nahradil v čele irácké odnože al-Kajdy abú Músu Zarkávího, který byl zabit při americkém útoku. Masrí pomáhal Zarkávímu vybudovat první buňku al-Kajdy v Bagdádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám