Hlavní obsah

Irácký atentátník zabil desítky pohřebních hostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Sebevražedný atentátník spáchal ve čtvrtek atentát na pohřbu v Iráku. Jeho útok si vyžádal podle různých zdrojů až 50 lidských životů. Incident potvrzuje, že Irák čelí nové vlně atentátů, která si vyžádala jen tento týden přes sto obětí.

Foto: Ibrahim Sultan , Reuters

Zadržení iráčtí vzbouřenci s municí

Článek

Atentátník zaútočil ve vesnici u Bákuby. Zranění, kterých bylo podle agentury Reuters 55, byli převezeni do několika nemocnic včetně kirkúcké a bákubské.

Sebevrah měl na sobě vestu z výbušninami a nálož odpálil v houfu smutečních hostů mířících na pohřeb. Pohřbíváni měli být dva sunnité, kteří zahynuli ve střetech s islámskými fundamentalisty napojenými na al-Kajdu.

Pohřby sunnitů, kteří se přidali k Američanů a obrátili se proti radikálům, jsou častými terči útoků. 

Irák čelí nárůstu atentátů

Jen v úterý si dva útoky v Bákubě vyžádaly na 60 obětí. Nejvíce jich zažívá provincie Dijála, kam se stáhli sunnitští radikálové.

Oblast kolem Kirkúku je také častým dějištěm násilných střetů mezi arabskou a kurdskou komunitou, která si činí nárok na město Kirkúk a okolní. Tato oblast je bohatá na ropná ložiska. Za Husajna bylo ve městě uměle posíleno arabské obyvatelstvo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám