Hlavní obsah

Izrael podnikl odvetné útoky na Gazu, zabil několik radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Izrael podnikl během noci na čtvrtek další odvetné útoky na pásmo Gazy, při nichž byli zabiti čtyři radikálové. Během 24 hodin tak vzrostl počet zabitých Palestinců na osmnáct, protože další dva byli zabiti na západním břehu Jordánu. Útoky byl odvetou za středeční ostřelování města Sderot palestinskými raketami, které zabily izraelského studenta.

Foto: Mohammad Salem , Reuters

Budova palestinského ministerstva vnitra poškozená při náletu

Článek

Student, kterého zasáhla střepina přímo do srdce, se stal první obětí palestinských raket za devět měsíců. Další student byl zraněn na noze. Vypálení dvaceti střel potvrdil ve středu palestinský Hamás. Toto militantní hnutí ovládá pásmo Gazy.

Izraelský premiér Ehud Olmert oznámil, že „teroristé zaplatí za útoky velkou cenu. I americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová sdělila, že raketové útoky „musejí přestat“. Dodala, že se ale obává i o zhoršení podmínek života nevinných palestinských civilistů v Gaze. Olmert a Riceová spolu jednali v Japonsku.

:.Izraelský premiér Ehud Olmert a americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová při setkání v Tokiufoto: ČTK/AP

Při odvetných náletech byla zasažena už ve středu budova ministerstva vnitra v Gaze. V době náletu ale byla prázdná. Podle palestinských zdrojů si ale nálet vyžádal na třicet zraněných a smrt nemluvněte.

:.Budova palestinského ministerstva vnitra poškozená při náletufoto: Reuters/Suhaib Salem

Ve čtvrtek zahynuli při náletu na Gazu čtyři Palestinci. Terčem útoku se stala budova palestinské radikální skupiny Výbory lidového odporu. Zastřeleni byli také dva radikálové v Nábulusu na Západním břehu Jordánu, protože začali pálit na přibližující se izraelskou hlídku. Zabit byl radikál v Výboru lidového odboru, druhý patřil z ozbrojeného křídla Fatahu Mučedníků od al-Aksá.

Za poslední tři měsíce bylo zabito asi 200 Palestinců, většinou radikálů. Mezi pěti středečními oběťmi náletu na tábor Chán Junís na jihu pásma Gazy byl podle sdělení militantního hnutí Hamás i inženýr, který stavěl rakety Kásam, a velitel jednotky, jež je vypalovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci zabili šest palestinských radikálů

Izraelští vojáci zabili ve středu ráno při útocích na pásmo Gazy šest palestinských radikálů z Hamásu, Brigád mučedníků od al-Aksá a Výborů lidového odporu....

Izrael zmírní blokádu pásma Gazy

Izrael v úterý jednorázově obnoví dodávky pohonných hmot a zdravotnických potřeb do palestinského pásma Gazy. Po čtyřdenní blokádě o tom v pondělí rozhodl...

Výběr článků

Načítám