Hlavní obsah

Izraelci zabavili palestinským směnárníkům statisíce dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/JERUZALÉM

Izraelští vojáci v úterý při zátahu na směnárny na západním břehu Jordánu zabavili 850 000 dolarů (15 miliónů korun), které byly údajně určeny pro palestinské radikály. Při akci bylo zatčeno pět Palestinců pro podezření, že převáděli peníze ze zahraničí na konta extremistických skupin. Informovala o tom izraelská armáda.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci pokračují ve výpadech do pásma Gazy.

Článek

Podle ní se touto cestou dostalo v posledních třech měsících loňského roku k palestinským militantním skupinám 3,4 miliónu dolarů (zhruba 60 miliónů korun). "Peníze jsou palivem teroristických aktivit," oznámila armáda.

Jeden z nábuluských směnárníků řekl, že ho vojáci vzbudili ve dvě hodiny ráno, přinutili ho jít do směnárny a vzali si všechny peníze. "Nevím, kolik tam bylo. Odnesli moje pasy, cestovní doklady mých dětí, jejich rodné listy a také můj počítač," řekl Asmán abú Saúd.

Izrael tvrdí, že radikální hnutí Hamás své vojenské aktivity financuje penězi propašovanými hlavně přes Egypt. Podle Izraele posílají peníze na palestinská území exilová vedení skupin Hamas a Islámský džihád z Libanonu a Sýrie.

V Izraeli dál prší rakety, na Gazu nalétává armáda

Mezitím Palestinci pokračují v ostřelování Izraele, který oplácí výpady do pásma Gazy. Při bojích východně od Gazy bylo v úterý zraněno devět Palestinců a jeden izraelský voják. Izrael chce militantní Palestince zneškodnit pomocí jednotlivých vojenských výpadů a cílenými likvidačními útoky.

Podle agenturních zpráv omezilo mnoho členů vedení Hamásu, který pásmo Gazy ovládá, svůj pohyb na veřejnosti a mnozí také přestali používat mobilní telefony, aby je Izraelci nemohli sledovat.

Olmert: Írán zbrojí a je hrozbou

Podle agentur pochází také část v úterý zabavených peněz z Íránu. Režim íránského prezidenta zmínil během dne po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně i izraelský premiér Ehud Olmert. Varoval, že Írán neopustil svůj zbrojní program a nadále obohacuje uran s cílem vyrábět nekonvenční zbraně. O podezření Izraelců, že Teherán program pozastavený v roce 2003 znovu obnovil informoval už před časem deník The Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám