Hlavní obsah

Izrael zasáhl další příval palestinských raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Navzdory izraelské energetické blokádě pásma Gazy pokračují palestinští povstalci v ostřelování území židovského státu. Jen během pátku dopadly v jižním Izraeli téměř dvě desítky jejich raket.

Článek

Izraelské úřady nezaznamenaly žádné zraněné ani větší škody. Na jihu země se ale opakovaně rozeznívaly poplašné sirény.

Jeruzalém zpřísnil energetickou blokádu pásma Gazy ve čtvrtek, pásmu dodává asi jen procento obvyklého objemu.

Blokádu kritizuje mezinárodní společenství včetně OSN a Evropské unie. Tvrdí, že Izrael opatřením kolektivně trestá všechny Palestince. Izraelské ministerstvo obrany ústy svého mluvčího v pátek znovu kritiku odmítlo s tím, že příčinou problémů jsou palestinští militanti. „Je to jejich volba. Je na nich, aby si vybrali, zda chtějí investovat do raket útočících na Izrael anebo jestli chtějí od Izraele elektřinu,“ řekl.

Gaza si vyrábí asi čtvrtinu spotřebovávané energie, ale je přitom závislá na dodávkách pohonných hmot z Izraele. Zbývající elektřinu dostává deseti linkami z Izraele a dvěma z Egypta.

Izraelská armáda v posledních dnech také vystupňovala výpady do pásma a opakovaně při nich nasadila letadla a tanky. Ve čtvrtek zemřelo při odvetných útocích sedm lidí, jeden z nich byl civilista.

Závazkům z Annapolisu dochází dech

Uzavření míru na Blízkém východě do prosince 2008, k němuž se koncem loňského roku zavázaly obě strany v americkém Annapolisu, se za současné situace nezdá být reálné. V pondělí navíc po více než roce zaútočili v Izraeli s náložemi palestinští sebevrahové.

Palestinský premiér Salám Fajad v rozhovoru pro agenturu Reuters potvrdil, že uzavření míru je nepravděpodobné. „Nedosahujeme potřebného pokroku v jednáních,“ řekl s tím, že podle něj za to může izraelská strana hájící osídlení na okupovaných územích.

Sporné body mezi Izraelci a PalestinciHranice palestinského státu:Palestinci požadují na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN odchod Izraele z okupovaných území od roku 1967 včetně východního Jeruzaléma. Hlavní izraelské politické síly jsou pro vznik demilitarizovaného palestinského státu vedle Izraele.Jeruzalém:Palestinci chtějí mít východní Jeruzalém, který Izrael obsadil ve válce v roce 1967, jako hlavní město budoucího palestinského státu. Podle hlavních izraelských politických stran má zůstat pod izraelskou kontrolou celý Jeruzalém.Palestinští uprchlíci:Palestinci na základě rezoluce VS OSN požadují „právo na návrat“ asi 3,7 miliónu uprchlíků a jejich potomků od roku 1948, kteří opustili západní břeh Jordánu a Gazu. Izrael návrat uprchlíků do Izraele vylučuje, nevyhýbá se rozhovorům o finančních kompenzacích.Židovské osady:Ve více než 140 židovských osadách na západním břehu Jordánu žije asi 267 tisíc osadníků. Většina z nich si přeje anexi ze strany Izraele. Palestinci považují židovské osady za ilegální.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael vztyčí podél hranice s Egyptem plot

Bezpečnostní rada státu Izrael schválila plán výstavby oplocení podél hranice s Egyptem, aby tak bylo zamezeno průnikům palestinských militantů do židovského...

Výběr článků

Načítám