Hlavní obsah

Vysoký sunnitský politik je podezřelý z terorismu

Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Jeden z nejvyšších iráckých sunnitských vůdců Adnán Dulajmí je podezřelý z terorismu. Poblíž jeho kanceláře byla ve čtvrtek večer objevena dvě auta plná výbušnin. Ve čtvrtek a v pátek bylo zatčeno asi 40 jeho spolupracovníků včetně jeho syna Mekkiho.

Článek

"Dnes za úsvitu vpadli iráčtí a američtí vojáci do mého domova a zatkli 30 lidí, mezi nimi i mého syna," řekl Dulajmí agentuře AFP. Dodal, že už ve čtvrtek večer bylo v jeho kanceláři zatčeno 13 jeho spolupracovníků. Mezi zatčenými je podle armádního mluvčího sedm členů Dulajmího ochranky.

Mluvčí bagdádských bezpečnostních sil brigádní generál Kásim Musaví ale tvrdí, že bylo zatčeno jen 36 osob. Dodal, že bomby v automobilech byly zjištěny, když bezpečnostní síly pronásledovaly podezřelého uprchlíka v komplexu budov, kde má Dulajmí kanceláře. V domě byly také nalezeny zbraně a armádní a policejní uniformy.

Podezřelý poslanec může přijít o imunitu

„Strážci pana Dulajmího jsou podezřelí z vazeb na útoky auty naloženými výbušninami a vraždy,“ uvedl Musaví.

"Je to velmi závažný případ a obvinění proti němu jsou velmi vážná. Bude muset prokázat svou nevinu. Bude povolán k výslechu. Jestliže budou obvinění proti němu prokázána, bude jeho imunita zrušena," řekl mluvčí šíity vedené vlády Alí Dabbagh. "Nikdo nestojí nad zákonem. Adnán Dulajmí má imunitu, ta ho ale nezprošťuje výslechů a odpovědnosti," dodal na konto Dulajmího, který stojí v čele hlavního sunnitského bloku Národní fronty shody (IAF), jenž v létě odešel z vlády.

Poslanec obvinění odmítá

Dulajmí obvinění odmítl. "Nic z toho není pravda. Jsou to falešná obvinění," řekl a dodal, že auta s výbušninami nestála v komplexu budov. "My jsme ti, kdo jsou terči terorismu,“ dodal.

Zásah může zvýšit politické napětí v sektářsky rozděleném Iráku v době, kdy se daří snižovat počet útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák chce, aby v zemi zůstali američtí vojáci

Irácká vláda chce, aby se příští rok už neobnovoval mandát mezinárodních sil v Iráku, na jehož základě v zemi působí na 160 000 amerických vojáků. Místo toho...

Výběr článků

Načítám