Hlavní obsah

Výbuch v Bagdádu zranil polského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Polský velvyslanec v Iráku byl ve středu zraněn při explozi v Bagdádu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje v Bagdádu a ministerstvo zahraničí ve Varšavě. Při atentátu byli zabiti dva lidé a nejméně 11 dalších zraněno.

Článek

Velvyslanec generál Edward Pietrzyk byl převezen do americké vojenské nemocnice, řekl mluvčí varšavského ministerstva Robert Szaniawski. Podle něj byl ambasador po útoku schopen samostatné chůze, což naznačuje, že jeho zranění velmi pravděpodobně nebudou vážná. Atentát byl podle Szaniawského spáchán krátce po deváté hodině SELČ.

Televize Reuters přinesla záběry muže evropského vzhledu s ovázanou hlavou, rukama a nohama, jak je evakuován do helikoptéry, která přistála na ulici. Podle iráckých vojáků, které cituje agentura Reuters, byl mužem obklopeným bezpečnostními strážci a vojáky právě polský velvyslanec. Ostatní zranění byli údajně převezeni k ošetření do přísně střežené zelené zóny.

Poláci z Iráku neodejdou

Polský premiér Jaroslaw Kaczyński sdělil, že atentát nepřiměje Polsko stáhnout své vojáky z Iráku. "Dezerce je vždy tou nejhorší možností," citovala Kaczyńského agentura Reuters. "Je to obtížná situace, avšak ti, kdo jsou v té záležitosti zaangažovaní a jsou tam (v Iráku) už léta, a pak se stáhnou, se dopouštějí té nejhorší možné chyby."

Výbuch tří nastražených náloží zasáhl tři vozy polské ambasády při průjezdu centrální částí Bagdádu. Zabit byl náhodný kolemjdoucí, pět osob utrpělo zranění. Mezi zraněnými jsou údajně tři pracovníci polské ambasády, některé zdroje mluví i o bezpečnostních strážcích.

Polsko podpořilo invazi do Iráku vedenou Spojenými státy v roce 2003 a má v současnosti v Iráku kolem jednoho tisíce vojáků. Ti se věnují především výcviku iráckých vojáků. Polská vláda loni prodloužila svou vojenskou misi v Iráku do konce letošního roku. Rozhodnutí o případném dalším prodloužení polské přítomnosti v Iráku má být přijato koncem roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám