Hlavní obsah

Izrael odsoudil Vanunua, hovořil s cizími novináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZAlĚM

Izraelský jaderný inženýr Mordechaj Vanunu, který před lety prozradil, že Izrael vlastní jaderné zbraně, byl v pondělí opět odsouzen. Vanunu porušil soudní příkaz a poskytl rozhovor zahraničním médiím. O výši trestu rozhodne soud 18. května.

Článek

Vanunův obhájce označil verdikt za neakceptovatelný, protože nelze někoho odsoudit za to, že s někým mluvil bez ohledu na to, co mu řekl.  "Vanunu byl odsouzen spíše za to, že hovořil s neizraelci, než za to, co řekl. To nepovažujeme za adekvátní pro demokracii 21. století," uvedl advokát Michel Sfard.

Uvedl též, že byl Vanunuovi prodloužen zákaz opustit zemi do dubna příštího roku. Izrael stále považuje Vanunua za člověka, který ohrožuje jeho bezpečnost.

"Jediné, co chci, je být svobodný a opustit tuto zemi," uvedl 52letý Vanunu, který konvertoval ke křesťanství, novinářům u městského soudu v Jeruzalémě.

Vanunu byl zatčen v roce 1986 za to, protože prozradil, že Izrael má jaderné zbraně. Propuštěn byl v roce 2004 za velmi přísných podmínek, které mu neumožňovaly nejen opustit zemi, ale také zakazovaly hovořit se zahraničními novináři. [celá zpráva] To Vanunu několikrát porušil, za což se opět ocitl za mřížemi. [celá zpráva]

Podle odborníků má Izrael 200 jaderných hlavic. Jeho jaderný program ale není pod kontrolou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), protože země nepodepsala ani smlouvu o nešíření jaderných technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám