Hlavní obsah

Česká základna v Basře byla terčem raketového útoku

Právo, Novinky, dan, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Při pondělním raketovém útoku v irácké Basře byla zasažena také tamní česká základna. Nikdo nebyl při útoku zraněn a všichni příslušníci českého kontingentu jsou v pořádku. Zprávu potvrdilo ministerstvo obrany ČR.

Článek

Podle majorky Jany Růžičkové z Generálního štábu armády ČR bylo v pondělí večer na spojeneckou základnu na letišti v jihoirácké provincii vysláno celkem 15 raket. "Jedna z nich dopadla do míst, kde sídlí čeští vojáci," řekla Právu. 

Vojáci byli během útoku v krytech. Foto: Armáda ČR/www.army.cz

To zopakovala i ministryně obrany Vlasta Parkanová, podle níž dopadlo na naši základnu kolem 15 střel. "Všichni čeští vojáci se stačili skrýt do krytů, kryt velitele byl 20 metrů od místa, kam dopadla jedna ze střel," sdělila novinářům.

Příslušníci 1. kontingentu Armády ČR se v době útoku nacházeli v krytech, a nikdo tak nebyl zraněn. Útok poškodil jeden kontejner a tři vozidla - jednu tatru, sanitku a obrněnou toyotu. 

Bezpečnostní opatření se nezpřísní

Bezpečnostní opatření jsou, jak uvedla, dostatečná. "To je situace, se kterou vojáci v takových podmínkách musí počítat a na ni byli zcela jistě připraveni."

"Nevidím žádný důvod, to není útok, který by se vymykal z toho, co se tam děje", řekla ministryně na otázku, zda to může nějak ohrozit misi.

 O útočnících není nic známo, protože k podobný útokům dochází poměrně často, i když ne v takovém rozsahu. [celá zpráva] Tábor české jednotky byl zasažen vůbec poprvé.

Čeští vojáci mají na starosti ostrahu základny. Předtím v Iráku cvičili místní policisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám