Hlavní obsah

V Iráku není, kdo by uklízel mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská a americká politika v Iráku rozpoutaly v oblasti novou vlnu teroru, uvádí zpráva britské nevládní organizace Oxfam nazvaná Pravda o skutečných hrozbách našemu světu. Důvodem je, že se tyto země pokoušely řešit "problémy vojenskou silou a selhaly při odhalování příčin". Výsledkem podle Oxfamu je, že Írán, Sýrie a Severní Korea se cítí povzbuzeny a vzrůstá i síla Tálibánu v Afghánistánu.

Článek

"Zahrnutí Iráku do války proti terorismu vytvořilo tréninkovou bojovou zónu pro výcvik bojovníků džihádu," uvádí zpráva. Podle ní válka v Iráku zvýšila nebezpečí, že se zopakuje teroristický útok podobný tomu z 11. září 2001.

Hlavní autor studie Chris Abbott k tomu dodal, že klíčová je skutečná příčina nárůstů nestability. Ta je daná tím, že narůstající většina obyvatel země je stále více potlačována a žije v světě, kde se zhoršuje životní prostředí. Vojenské síly se přitom stále více snaží řešit pouhé důsledky tohoto stavu.

Iráčanky žádají Červený kříž, aby se někdo postaral aspoň o mrtvé

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) uvedl ve středu zveřejněné zprávě, že situace běžných obyvatel Iráku se stále zhoršuje. Chybí především úcta k životu a lidské důstojnosti. Pumové atentáty a únosy jsou na denním pořádku. Pouhá cesta na tržiště se stává otázkou života a smrti. Přístup k vodě a elektřině je stále těžší.

Podle MVČK, jenž v Iráku nadále působí, přestože jeho kanceláře byly před třemi a půl lety zničeny při pumovém atentátu, musí všichni dělat více, aby byli chránění civilisté. Ani vláda, ani koaliční síly pro ně nedělají dost.

O děsivé situaci vypovídá to, co odpověděly Červenému kříži Iráčanky, když se jich ptali, co by si přály a co by jim mohlo pomoci. Jedna žena uvedla, že by jí pomohlo, kdyby "se sbírala těla, která každé ráno lemují ulici před jejich domy, a my nenacházíme nikoho, kdo by měl odvahu je odstranit." Dodala ještě, že pro ženy je "prostě neúnosné" to, s čím jsou den co den konfrontovány jejich děti, když se je pokoušejí odvést do školy.

Britská vláda pod palbou kritiky

Britská vláda tvrdí, že její zahraniční politika byla v posledních deseti letech efektivní a válka v Iráku "oprávněná". Oxfam ovšem tvrdí, že právě válka v Iráku a další omyly v zahraniční politice od nástupu Tonyho Blaira do funkce premiéra před deseti lety oslabily pozici Velké Británie na mezinárodní scéně.

"Nyní je zjevné, že invaze do Iráku a neschopnost vlády postavit se všem vládám, které porušují mezinárodní zákony a činí zlo nevinným, vážně poškodily schopnost Británie být silou dobra na mezinárodní scéně," řekla ředitelka Oxfamu Barbara Stockingová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám