Hlavní obsah

Izrael bude mít prvního arabského ministra

Právo, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael bude brzy mít prvního arabského ministra ve své 58leté historii. Resort vědy a technologie povede čtyřnásobný otec Ghálib Madžádala (53).

Článek

"Je to historická událost a bezesporu přinese zlepšení vztahů mezi jednotlivými skupinami obyvatel Izraele," prohlásil ve středu pozdě večer ministr obrany Amir Perec, jenž svého spolustraníka Madžádalu nominoval z pozice šéfa Strany práce.

"Mnoho lidí hovoří o rovnosti, teprve Perec pro ni ale i něco udělal," dodal Madžádala, dosud poslanec a stranický a odborářský aktivista.

Arabové dosud neměli tak vysoký post přesto, že v zemi tvoří pětinu populace. Optimismus obou politiků ale záhy zkalila kritika, jež se na Perecovu hlavu snesla.

"Ve vládě by arabský ministr bezesporu měl být," prohlásil vlivný poslanec Strany práce Ofir Pines-Paz. "Trik, který předvedli Perec s Madžádalou ale ukazuje nové hranice cynismu a podceňování inteligence voličů," řekl v narážce na podezření, že si Perec chce nadbíháním arabské komunitě především vylepšit vlastní pozice.

Perec totiž čelí nejen u široké veřejnosti, ale i ve své vlastní straně kritice až posměchu kvůli slabým schopnostem řídit strategický rezort, což se i podle anylytiků podepsalo i na nedávné válce proti libanonskému Hizballáhu. Nadto jsou Perecovy vztahy s premiérem Ehudem Olmertem natolik špatné, že spolu tito politici ani nemluví, a Perec například před časem bez šéfova souhlasu telefonoval s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Stranické volby se přibližují

Ironií je, že Madžádala ve vládě nahradí právě Pines-Paze, který na podzim z kabinetu odešel na protest proti tomu, že do něj vstoupila ostře protiarabská strana židovských přistěhovalců z postsovětského prostoru Jisrael Bejtenu.

Situaci v izraelské levici dramatizuje i blížící se termín předčasných voleb nového vedení Strany práce. Perec má už čtyři měsíce předem vyzývatele v Pines-Pazovi a v expremiéru a bývalém hvězdném generálovi Ehudu Barakovi. "Jmenování Madžádaly jen ukazuje, v jak děsivém stavu strana je," tvrdí Pines-Paz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám