Hlavní obsah

Palestinci stojí na pokraji občanské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

V Gaze v úterý pokračovaly střety mezi ozbrojenými složkami palestinských hnutí Hamás a Fatah. Při bojích u nemocnice zemřel člen vládního Hamásu a dva bojovníci Fatahu. Zraněno bylo dalších dvanáct lidí včetně pěti dětí. Střety jsou hlášeny i od budovy zpravodajských služeb, kterou kontroluje předseda samosprávy Mahmúd Abbás, který vede hnutí Fatah. Zemi hrozí občanská válka.

Článek

Lajla Šahídová, která je palestinskou zástupkyní u Evropské unie, řekla, že Palestinci se ocitli na pokraji občanské války: "Situace je velmi vážná, Dostali jsme se k bodu, který byl dosud tabu, k občanské válce, k vojenskému střetu Palestinců proti Palestincům. Zatím bojují jenom milice, ale bez intervence to může přerůst velmi rychle v občanský konflikt."

Abbás kvůli střetům milicí v sobotu oznámil, že chce vyhlásit v zemi předčasné volby. [celá zpráva] Hamás to označil za pokus a puč a vyzval Abbásovy bezpečnostní složky, aby se stáhly z ulic. [celá zpráva]  V neděli domluvené příměří [celá zpráva] není dodržováno.

Úterní střety

Na budovu zpravodajské služby v Gaze, kterou ovládá Fatah, zaútočila v úterý dopoledne milice Hamásu granátomety. Ochranka z Fatahu palbu opětovala a útok odrazila. Zatím není známo, zda při něm byl někdo zraněn.

Ráno začali příslušníci Fatahu střílet na policisty z Hamásu, kteří se pokoušeli zatknout členy Abbásovy bezpečnostní služby. Hamás přiznal jednoho mrtvého a několik raněných, z nichž jsou dva ve vážném stavu. Zemřeli také dva příslušníci Fatahu. Zraněno bylo i pět dětí, které tou dobou šly do školy.

Jednoho Palestince zabili a dva zranili izraelští vojáci při akci u Nábulusu. Všichni byli členy ozbrojené složky Fatahu. Vojáci zahájili palbu, když se obklíčení muži pokusili ujet.

Sýrie nabízí pomoc Izraeli

Syrský prezident Bašár Asad nabídl Izraeli, že zasáhne proti palestinskému Hamásu a libanonskému Hizballáhu výměnou za obnovu mírových rozhovorů. Zamezil by komunikaci mezi exilovým vedením Hamásu v Damašku a Palestinou i pašování zbraní pro Hizballáh. Zbraně se dostávají do Libanonu přes syrskou hranici.

Reklama

Související články

V Gaze zastřelili soudce z hnutí Hamás

Palestinský soudce Bassám Fara byl ve středu ráno zastřelen na jihu pásma Gazy ve městě Chán Junís. Fara byl významným členem militanního hnutí Hamás. Zřejmě...

Výběr článků

Načítám