Hlavní obsah

Palestinský premiér by složil funkci výměnou za obnovení pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinský premiér Ismaíl Haníja z militantní strany Hamás nabídl svou demisi, pokud by jeho krok znamenal obnovení pomoci ze strany západních zemí. Prohlásil to po pátečním setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Článek

"Kdybych si měl vybrat mezi blokádou a sám sebou, tak musíme ukončit blokádu a tak skončit utrpení," řekl Haníja před mešitou v Gaze. "Dali si jednu podmínku, že neukončí blokádu, doku se nezmění premiér," řekl Haníja na konto západních zemí.

Mezinárodní pomoc byla přerušena poté, co se v březnu chopil Hamás vlády po vítězství ve volbách.

Hamás v současné době jedná s umírněným Fatahem, který ve volbách prohrál, o vytvoření vlády národní jednoty. Jak plyne z pátečního prohlášení, tu by Haníja zřejmě nevedl.

Problémem jejího ustavení jsou však hluboké rozpory mezi Hamásem a Fatahem. Hamás uvedl, že nikdy neuzná stát Izrael, což Fatah učinil.

Mezinárodní společenství opakovně žádalo po Hamásu, aby uznal Izrael a přestal trvat na vyhlášení palestinského státu na celém území historické Palestiny, kde už je stát Izrael, ale jen na územích okupovaných Izraelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám