Hlavní obsah

Sraz homosexuálů v Jeruzalémě hlídají tisíce policistů

ČTK, Novinky, lab, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Za mimořádných bezpečnostních opatření v pátek v Jeruzalémě začalo shromáždění homosexuálů. Těch se zatím na jeruzalémském stadiónu shromáždilo na 2000, organizátoři čekají až 7000 lidí. Policie je v nejvyšší pohotovosti kvůli ostrému nesouhlasu příslušníků ultraortodoxní komunity, především však kvůli potenciálním atentátům palestinských extremistů. Policie už podle deníku Ha'arec kvůli výtržnostem zadržela 30 lidí.

Článek

Podle policejního mluvčího Mickyho Rosenfelda hlídá jeruzalémské ulice několik tisíc policistů. Ke stadiónu Hebrejské univerzity, kde se shromáždění gayů a lesbiček koná, bylo vysláno 3000 mužů.

Rabíni se ve čtvrtek s organizátory dohodli na tom, že se akce bude konat pouze na vymezeném prostoru. Tuto úmluvu však podle jeruzalémské policie porušilo nejméně 13 účastníků akce. Ty policie zadržela. Informoval o tom deník Ha'arec.

Ultraortodoxní židé se v průběhu shromáždění modlí v jeruzalémských svatyních. Pro ně je stejně jako pro muslimské věřící akce homosexuálů zneuctěním Jeruzaléma. V Izraeli je homosexualita legální až od roku 1988.

Vypjatá bezpečnostní situace

V Izraeli je vypjatá bezpečnostní situace od středečního izraelského útoku na palestinský Bajt Hanún. Izraelci tam špatně mířenou tankovou palbou zasáhli obytnou čtvrť a zabili téměř 20 lidí. [celá zpráva] Palestinské radikální organizace na to reagovaly hrozbou sebevražedných útoků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám