Hlavní obsah

Zpráva OSN oživila spor o Falklandy. Jsou naše, tvrdí Argentina

Port Stanley

Vláda Falklandských ostrovů požádala Británii, aby jí vyjasnila právní důsledky rozhodnutí panelu expertů OSN, podle něhož se toto britské souostroví nachází uprostřed argentinských teritoriálních vod. Argentinské ministerstvo zahraničí označilo v pondělí toto rozhodnutí za klíčové ve sporu o souostroví, na nějž si Argentina činí dlouhodobě nárok. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Město Stanley na východě Falklandských ostrovů

Článek

"Je to historická příležitost pro Argentinu, neboť jsme učinili velký krok ve vytyčení vnějších hranic našeho kontinentálního šelfu," prohlásila v pondělí argentinská ministryně zahraničí Susana Malcorraová.

Dodala, že rozhodnutí potvrzuje práva Argentiny na zdroje v této oblasti.

Nedávné dobrozdání komise OSN pro hranice kontinentálních šelfů, které zatím není konečné, by rozšířilo podmořské území Argentiny o 35 procent včetně oblasti kolem Falkland, které jsou britským zámořským územím s vnitřní samosprávou.

Sama komise nicméně ve své zprávě připomněla, že zmíněné území zahrnuje předmět diplomatického sporu mezi Argentinou a Británií.

Mluvčí britské vlády uvedla, že zatím nemá podrobnosti zprávy, která se vyjadřovala k žádosti Argentiny z roku 2009 o rozšíření podmořského území.

Nicméně výbor OSN je podle ní jen poradní a jeho doporučení nejsou právně závazná. Mluvčí také připomněla, že obyvatelé Falkland se před třemi lety v referendu vyslovili pro setrvání pod britskou správou.

Pod britskou správou od roku 1833

Třítisícové Falklandy, které leží v Atlantickém oceánu asi 500 kilometrů od pobřeží Argentiny, jsou britské od roku 1833. Argentina si ale na ně činí nárok z titulu "dědického práva" na španělské kolonie. Podle londýnského ujednání z roku 1771 připadly ostrovy Španělsku, které je ale nekolonizovalo.

V roce 1982 kvůli tomuto nehostinnému souostroví, ovšem se strategickou polohou a se zřejmě bohatými nalezišti ropy, vedly Británie a Argentina dvouměsíční válku, která stála život 255 Britů a na 1000 Argentinců (včetně asi 350 veteránů, kteří později spáchali sebevraždu).

Reklama

Výběr článků

Načítám