Hlavní obsah

Žena, jež obvinila Strausse-Kahna, je možná HIV pozitivní

Novinky,
New York
Aktualizováno

Pokojská, která viní předsedu Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna z pokusu o znásilnění, žije v azylovém domě pro lidi nakažené virem HIV. Zjistil to list New York Post, i když z důvodů ochrany osobnosti nemohl vypátrat, zda je skutečně pozitivní. Žena bude podle svého advokáta svědčit, i když je vystrašená a nyní pobývá na místě, kde ji nenajdou novináři.

Článek

Business Inquirer současně upozorňuje, že by toto zjištění mohlo vysvětlovat, proč Strausse-Kahna hlídají, aby nespáchal sebevraždu, kvůli tomu, že by se mohl virem nakazit.

Dvaatřicetiletá Afričanka žije od ledna se svou patnáctiletou dcerou v bytě, který vlastní charitativní organizace Harlem Community AIDS United. Ta potvrdila, že pronajímá byty pouze rodinám lidí, kteří jsou nakažení HIV nebo u kterých se už rozvinula nemoc AIDS.

Podle pravidel organizace musí být v domácnosti, která v najatém bytě žije, přinejmenším jeden dospělý HIV pozitivní. Není povoleno, aby se pronajímal zdravému dospělému, který má dítě s HIV nebo AIDS, dodal ještě pracovník charity.

Hypotézu, že právě ona je nakažena, podporují i další zjištění. Než se žena přestěhovala na současnou adresu, žila od roku 2008 v jiném bytě pronajímaném Harlem Community AIDS United.

Deník New York Post ale kvůli lékařskému tajemství nezískal přístup ke zdravotnickým údajům o ženě.

Strauss-Kahn byl obviněn ze sexuálního násilí a pokusu o znásilnění. Propuštění na kauci ve výši jednoho miliónu dolarů bylo zamítnuto, protože by mohl uletět.

Pokud soud Strausse-Kahna uzná vinným, hrozí mu podle agentury Reuters až 25 let vězení.

Obviněný útok popírá

O dokonaném znásilnění žaloba nehovoří, mělo jít jen o pokus o sexuální násilí. Co přesně se hotelu odehrálo, není známo, Strauss-Kahn popírá, že by se dopustil sexuálního útoku a tvrdí, že vše je jen smyšlenka. Pokud by však k nějakému kontaktu sliznic došlo, například při vynuceném orálnímu sexu, mohlo by dojít k přenosu nákazy.

Žena podle televize ABC pochází z Guineje a je muslimka. Do USA přicestovala před sedmi lety její zástupce Jeffrey Shapiro uvedl: „Nemá tady příbuzné, nemá tady rodinu. Je velmi zranitelná.“ Podle něj je vyloučené, že cokoli, k čemu by mělo v pokoji dojít, mohlo být po dohodě: „Ta žena je obětí psychického a sexuálního násilí.“

Jeden z jejích přátel tvrdil, že byla totálně na dně. Momentálně je na bezpečném místě, které není zveřejněno, aby nebyla obtěžována novináři. „Její svět jí vzali. Nemůže jít domů, nemůže jít zpátky do práce, neví, co dalšího se jí může stát,“ řekl advokát.

Přestože je žena vystrašená, bude podle advokáta svědčit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám