Hlavní obsah

Zemřelo by 150 lidí, s Íránem nespěchám, prohlásil Trump

Washington

Útok na Írán zastavil prezident Donald Trump deset minut předtím, než byla akce zahájena, napsal šéf Bílého domu na Twitter. Zdůvodnil to tím, že to byla neúměrná reakce na sestřelení bezpilotního dronu. S Íránem podle svých slov nespěchá.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech. Když jsem se zeptal, kolik lidí zemře, odpověď generála byla 150 lidí,“ napsal Trump na Twitter a pokračoval: „Je to neúměrné k sestřelení bezpilotního dronu. Nespěchám. Naše armáda je nejlepší na světě a připravená vyrazit.“

Sankce podle prezidenta fungují a přibyly další. „Írán nebude moci NIKDY vlastnit jaderné zbraně, proti USA ani proti ostatnímu světu,” napsal Trump.

Donald Trump v noci na pátek na poslední chvíli zastavil odvetné údery na Írán, které předtím sám schválil. Lodě už byly v pozicích pro útok a letadla již odstartovala, nakonec však nebyla vypálena žádná raketa. Úder v Íránu na cíle, jako jsou radary a raketové baterie, měl být odvetou za sestřelení amerického špionážního dronu íránskými revolučními gardami.

USA se chystaly udeřit před pátečním rozbřeskem, nejpozději kolem 19. hodiny washingtonského času (1.00 SELČ).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránská televize odvysílala záběry údajných trosek sestřeleného amerického dronuVideo: Reuters

Írán sestřelil stroj RQ-4C Triton za 130 milionů dolarů (téměř tři miliardy korun), který létá ve výšce až 18 kilometrů a má vytrvalost přes 24 hodin.

Americké ozbrojené síly tvrdí, že se incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle íránských revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím, nad provincií Hormuzgán. Teherán chce záležitost řešit na půdě OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám