Hlavní obsah

Zemřela první Američanka, které transplantovali obličej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveland

Connie Culpová, první žena ve Spojených státech, které byl transplantován obličej, zemřela. Bylo jí 57 let, píše server týdeníku Focus. Příčina úmrtí není známa, byla ale nejdéle žijící pacientkou na světě, která podstoupila tak náročný zákrok, připomínají agentury.

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová vlevo poté, co ji zohavil manžel, vpravo po transplantaci

Článek

Ženu zohavil její manžel. Roky ji týral a v září 2004 se rozhodl ji zabít brokovnicí. Connie pokus o vraždu přežila, ale měla ustřelenou část obličeje. Přišla o nos, část patra pod nosem a o spodní oční víčka. Nemohla jíst a dýchala pomocí trubice v průdušnici.

Během následujících čtyř let prošla třemi desítkami operací, které vyvrcholily v roce 2008 náročným 22hodinovým zákrokem, kdy jí lékaři v nemocnici v Clevelandu transplantovali obličej od zemřelé dárkyně. Lékaři jí na obličej přenesli kůži, svaly, kosti, tepny, žíly nervy, a dokonce i některé zuby z mrtvé ženy.

Lékaři Connie Culpovou popsali jako „neuvěřitelně statečnou a živou ženu“. Byla čtvrtým pacientem na světě, kterému transplantovali obličej. První ženou se stala Francouzka Isabelle Dinoireová v roce 2005.

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová předtím, než ji manžel postřelil.

Manžel Culpové byl za její zmrzačení odsouzen na sedm let do vězení a ona se s ním rozvedla až v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám