Hlavní obsah

Zemřela Ivana Trumpová

Washington
Aktualizováno

Ve věku 73 let zemřela první manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa Ivana. Rodačka z Československa měla s Trumpem tři děti, Donalda Jr., Ivanku a Erica. O úmrtí informoval s odvoláním na rodinu server ABC News.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Ivana Trumpová na snímku z roku 2008

Článek

„Naše matka byla neuvěřitelná žena, silná v podnikání, prvotřídní sportovkyně, oslňující kráska, starostlivá matka a přítelkyně,“ stojí v prohlášení rodiny.

„Byla z těch, co přežijí. Utekla před komunismem, přijala tuto zemi, naučila své děti tvrdosti, soucitu a odhodlání,“ píše se dále v prohlášení.

K úmrtí exmanželky se na své sociální síti vyjádřil i Trump. Uvedl, že to byla „úžasná, krásná a úchvatná žena, která vedla skvělý a inspirativní život“.

Trumpová se narodila v roce 1949 ve Zlíně jako Ivana Zelníčková. Byla juniorskou reprezentantkou v lyžování, dokonce byla vedena jako náhradnice pro olympijské hry v roce 1972 v japonském Sapporu. Vystudovala obor tělesné výchovy na Univerzitě Karlově.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Ivana Trumpová v roce 2018

Jejím prvním mužem byl rakouský lyžař Alfred Winklmeier, manželství vydrželo jen dva roky, mohla ale díky němu vycestovat. Odjela do Kanady, kde pracovala u svého expartnera Jiřího Syrovátky, který emigroval. Věnovala se především modelingu a propagovala olympijské hry v Montrealu.

Při této práci se v roce 1976 v New Yorku v restauraci setkala s podnikatelem Donaldem Trumpem. Vzali se o rok později a Ivana se výrazně podílela na Trumpově podnikání. Měla velkého obchodního ducha. Jejich manželství vydrželo do roku 1992. Rozvod, který následoval po Trumpově nevěře, byl bouřlivý. Jejich vztahy se po čase zlepšily, dále se stýkali, a dokonce mu radila v prezidentské kampani.

Sama úspěšně podnikala v oboru hoteliérství; hotely a domy stavěla po celém světě. Navrhovala i šperky a módu. Její majetek je odhadován na miliardy dolarů.

S Trumpem měla tři děti a byla babičkou deseti vnoučat. Trumpová se opakovaně vracela do Česka a účastnila se mnoha akcí. V roce 2016 se její jméno skloňovalo v souvislosti s postem velvyslankyně USA v Česku, roli v diplomacii ale nakonec odmítla.

Foto: Rusty Kennedy, ČTK/AP

Donald Trump a Ivana Trumpová už jako bývalí manželé na snímku z roku 1997

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám