Hlavní obsah

Zemřel poslední vnuk zakladatele automobilky Ford

Detroit

Ve věku 88 let zemřel William Clay Ford starší, poslední vnuk legendárního zakladatele automobilky Ford Motor Henryho Forda.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

William Clay Ford na archivním snímku z října 2008

Článek

William Clay Ford starší ve firmě strávil přes polovinu její stoleté historie a byl otcem současného předsedy její správní rady Williama Claye Forda mladšího, sdělila v neděli společnost.

Ford zemřel v neděli na zápal plic ve svém domě na detroitském předměstí Grosse Pointe Shores, necelý týden před svými 89. narozeninami. Zesnulý měl na společnost hluboký vliv, uvedl ve firemním sdělení generální ředitel Ford Motor Alan Mulally. Zvláště měl zásluhu na směřování designu jejích vozů, napsala agentura AP.

Obyvatelé Detroitu znali Forda hlavně jako majitele klubu amerického fotbalu Detroit Lions, který je členem National Football League (NFL). William Clay Ford jej koupil v roce 1963 a až do své smrti byl jeho předsedou.

Foto: Profimedia.cz

William Clay Ford starší byl duchovním otcem modelu Continental Mark II vyráběného v letech 1956 a 1957. Patřil k nejdražším vozům své doby.

Ford začal ve společnosti založené svým dědem pracovat po absolvování Yaleovy univerzity v roce 1949 a strávil v ní 57 let. Jako manažer působil postupně ve funkcích viceprezidenta designu, šéfa bývalé divize Continental a člena kanceláře generálního ředitele. Členem správní rady byl už od roku 1948 do svého odchodu na penzi v roce 2005.

Časopis Forbes odhadl jmění zesnulého na 1,35 miliardy dolarů (26,6 miliardy Kč). Kromě Williama Claye juniora jej přežily tři dcery, 14 vnoučat a dvě pravnoučata.

V kariéře u firmy jej zastínil jeho bratr Henry II. Ten byl předsedou správní rady a výkonným šéfem firmy do své smrti v roce 1987.

William Clay starší předvedl svou zálibu v designu zejména na voze Continental Mark II. Byl sice krásný, ale dlouho na trhu nevydržel. Podle agentury Reuters to byl jeden z nejdražších vozů své doby a byl populární mezi boháči a celebritami, Ford na něm ale i přesto ztrácel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám