Hlavní obsah

Zemřel Carterův viceprezident Walter Mondale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Ve věku 93 let zemřel bývalý americký viceprezident Walter Mondale. Oznámily to v úterý tiskové agentury s odvoláním na rodinu zesnulého politika. Mondale podle pozůstalých zemřel v pondělí v Minneapolisu. Příčinu smrti rodina neuvedla.

Foto: Novinky

Článek

Mondale působil jako viceprezident v éře demokratického prezidenta Jimmyho Cartera. Za demokraty pak sám v roce 1984 kandidoval na prezidenta. Jako svou pravou rukou si vybral Geraldinu Ferrarovou, která se tak stala první ženou nominovanou na viceprezidentku. Mondale ale utrpěl jednu z nejhorších porážek v prezidentských volbách, když prohrál ve 49 z 50 států, uvedla agentura Reuters.

Agentura AP připomněla, že Mondale působil jako generální prokurátor státu Minnesota a senátor. Kráčel ve šlépějích svého politického mentora Huberta Humphreye až k funkci viceprezidenta, kterou zastával za Jimmyho Cartera v letech 1977 až 1981. Mondaleho vlastní pokus o dobytí Bílého domu ale připadl na vrchol popularity republikánského prezidenta Ronalda Reagana, a tak v den voleb vyhrál jen ve svém domovském státu a v hlavním městě Washingtonu. Dopadl tedy hůře než Humphrey, který prohrál s Richardem Nixonem a získal volitele v 11 státech.

V 90. letech jej prezident Bill Clinton jmenoval do prestižní funkce amerického velvyslance v Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám