Hlavní obsah

Zemřel bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell

– Washington • Aktualizováno

V pondělí zemřel ve věku 84 let bývalý republikánský ministr zahraničí USA Colin Powell. Důvodem úmrtí byly komplikace spojené s covidem-19, uvedla CNN. Powell formoval americkou zahraniční politiku na konci 20. a začátku 21. století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Colin Powell na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Generál Colin Powell, bývalý americký ministr zahraničí, zemřel dnes ráno kvůli komplikacím způsobeným onemocněním covid-19,“ uvedla Powellova rodina. „Ztratili jsme milujícího manžela, otce, dědečka a velkého Američana,“ stojí v prohlášení. Powell byl plně očkován.

Powell se jako voják zúčastnil války ve Vietnamu, stal se také prvním černošským poradcem národní bezpečnosti, a to za vlády prezidenta Ronalda Reagana. Za administrativy George H. W. Bushe se stal šéfem štábu ministerstva obrany, který radil prezidentovi.

„Řada prezidentů na rady a zkušenosti generála Powella spoléhala,” vyjádřil upřímnou soustrast někdejší prezident George Bush mladší.

Kondolenci zaslal také český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Mimořádný diplomat a pevný zastánce NATO,” ocenil dosluhující šéf Černínského paláce.

Trump je národní ostuda a Clintonová všechno arogantně zpacká, napsal Colin Powell

Amerika

Powellova popularita v USA vzrostla na začátku 90. let, kdy koalice vedená Spojenými státy zvítězila při válce v Perském zálivu. V polovině 90. let byl hlavním adeptem na to, aby se stal prvním černošským prezidentem USA.

Renomé si ale sám pošpinil. Za administrativy George W. Bushe coby státní tajemník předal OSN nepravdivou zpravodajskou zprávu, protože se zasazoval o válku v Iráku. Powell později tuto chybu nazval jako „velkou kaňku“ své kariéry.

O pozici v Bílém domě Powell nikdy neusiloval, v roce 2001, když byl Bushem jmenován státním tajemníkem, se však stal nejvýše postaveným Afroameričanem v zemi a fakticky třetím nejmocnějším člověkem po prezidentovi.

„Celému světu to ukazuje, čeho je možné v USA dosáhnout,“ říkal tehdy před Senátem, který ho do funkce potvrzoval. „Řiďte se svými vzory, a pokud věříte v hodnoty, které vyznává, dočkáte se zázračných věcí, jako je například moje schvalování do funkce státního tajemníka,“ dodal.

Od republikánů se později vzdálil a v roce 2008 využil svého politického vlivu, aby podpořil prezidentskou kampaň Baracka Obamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám