Hlavní obsah

Portoriko čelí vlně otřesů, nejsilnější měl 6,6 stupně

San Juan
Aktualizováno

Jižní pobřeží Portorika zasáhlo v pondělí silné zemětřesení. První otřes o síle 5,8 stupně poničil řadu domů, způsobil výpadky proudu a sesunula se kvůli němu místní proslulá skalní brána. Následný otřes v úterý ve 3:24 ráno (9:24 SEČ) měl sílu 6,5 stupně. Nejsou hlášeni žádní mrtví ani ranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v PortorikuVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení o síle 5,8 stupně zasáhlo Portoriko v pondělí 6:32 místního času, tedy půlhodinu po našem poledni uvedl americký geologický úřad USGS. Ohnisko zemětřesení se nacházelo v poměrně malé hloubce šesti kilometrů, přičemž epicentrum leželo 13 kilometrů jihozápadně od města Indios.Po něm následovalo podle USGS několik dalších otřesů.

Otřes z úterý 3:24 ráno měl podle revidovaného sníženého údaje sílu 6,5 stupně a ohnisko měl v hloubce 10 km. Šlo o zatím nejsilnější ze série otřesů, které karibský ostrov zasáhly v posledních dvou týdnech. První byl zaznamenán 28. prosince a měl sílu 4,7 stupně.Od doby bylo zaznamenáno přes 360 otřesů silnějších než dva stupně. Další se mohou ještě čekat, varovali geologové podle televize CNN.

Podle šéfa krizového managementu Carslose Acevedy bylo otřesem o síle 5,8 stupně poškozeno několik domů v Guanice a jeden se zřítil v Guayanille. Ve městech Guanica a Guayanilla živel způsobil také sesuvy půdy a výpadky elektřiny. Otřesy rovněž zapříčinily zřícení skalní brány Punta Ventana v Guayanille, jak je vidět na obrázcích zveřejněných na Twitteru portorickou univerzitou. Přírodní útvar byl přitom jednou z hlavních místních turistických atrakcí.

Portoriko leží na hranici severoamerické a karibské tektonické desky, zemětřesení jsou zde proto relativně častá a v minulosti způsobila rozsáhlé škody. Ostrov se přitom stále zotavuje z dopadů hurikánu Maria, který dosáhl nejvyššího pátého stupně a na Portoriko udeřil v září roku 2017. Bouře zavinila smrt téměř 3000 lidí a způsobila škody v hodnotě 100 miliard dolarů (2,25 bilionu korun).

Indonésii zasáhla za dva dny tři zemětřesení

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám