Hlavní obsah

Záplavy a neustávající lijáky. Floridu pustošila bouře Eta

Novinky, DPA, ČTK, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihem amerického státu Florida se prohnala tropická bouře Eta. Kromě přívalových dešťů ji doprovázely poryvy větru o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu, uvedlo Národní středisko pro hurikány (NHC). Meteorologové varují, že bouře, která postupuje směrem na západ, může nad Mexickým zálivem znovu zesílit na úroveň hurikánu a zasáhnout jinou část Floridy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Floridou se prohnala bouře EtaVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

V hustě zalidněných oblastech jako Miami a Fort Lauderdale, v okresech Miami-Dade, Broward a Palm Beach bouře způsobila nebezpečné záplavy a desetitisíce lidí zůstaly bez elektřiny. „Bylo to mnohem horší, než jsme si vůbec dokázali představit, a to jsme se připravovali,“ hodnotil v úterý situaci 27letý student z Fort Lauderdale, kterému voda zaplavila byt. „V podstatě bez ustání prší,“ dodal.

Voda zaplavila celé čtvrti, v ulicích zůstávaly uvězněné automobily. Nebyly však hlášeni mrtví nebo pohřešovaní. Na ostrově Key Largo bylo však více lidí zraněno, když na jejich dům spadl strom.

Foto: Marco Bello, Reuters

Voda z přívalových lijáků zaplavila celé čtvrti.

Minulý týden Eta zasáhla několik středoamerických států, na některé přitom udeřila jako mimořádně silný hurikán čtvrté kategorie. Na mnoha místech způsobila záplavy a sesuvy půdy. Naposledy se přehnala přes západ Kuby, kde však zatím nejsou hlášeny žádné ztráty na životech ani významnější škody. Latinskoamerické země evidovaly nejméně 68 mrtvých.

Foto: Marco Bello, Reuters

Bouře za sebou zanechala zaplavené oblasti

Meteorologové oznámili, že se nad Atlantikem, zhruba 1600 kilometrů jihozápadně od Azorských ostrovů, utvořila rekordní 29. tropická bouře sezony. Dostala jméno Theta. Doprovází ji vítr o maximální rychlosti 85 kilometrů za hodinu. Během následujících 12 až 24 hodin by měla sílit a přesouvat se severovýchodním směrem.

Dosud nejvíce tropických bouří bylo zaznamenáno v roce 2005. Tehdy jich bylo dvacet osm. Jejich sezona trvá od června do listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám