Hlavní obsah

Zákon zakazující ženskou obřízku je podle soudu v USA neústavní

Washington

Federální soud ve Spojených státech označil zákon zakazující ženskou obřízku za protiústavní a vynesl osvobozující verdikt nad několika lékaři z Michiganu, kteří tuto praktiku prováděli. Informovala o tom dnes televize Fox News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně označuje ženskou obřízku jako za mrzačení ženských pohlavních orgánů.

Soudce Bernard Friedman ve verdiktu konstatoval, že ženská obřízka sice může být opovrženíhodná, ale Kongres překročil své pravomoci, když tuto proceduru zakázal. Dal tak za pravdu obhajobě, která se ohradila proti 22 let starému zákonu, který byl použit poprvé až v případě lékařů z Michiganu.

Ústřední postavou žaloby byla doktorka Jumana Nagarwalaová, která podle prokuratury spolu se sedmi dalšími spolupracovníky přes 12 let prováděla obřízky u nezletilých dívek. Zákrok u ní podle vyšetřovatelů podstoupilo na sto dívek, jejichž rodiče se hlásili k jisté muslimské sektě.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů, ke kterému dochází především v Africe, zahrnuje odstranění a často nenávratné poškození části zevních rodidel. Mezinárodní společenství praktiku označuje za porušování lidských práv a OSN si dala za cíl do roku 2030 zcela s touto praktikou celosvětově skoncovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám