Hlavní obsah

Záchranáři zachytili možnou stopu ztracené ponorky, svádějí závod s časem

– Buenos Aires

V pátrání po ztracené argentinské ponorce San Juan svitla nová naděje. Letoun amerického námořnictva zachytil asi 300 kilometrů od přístavního města Puerto Madryn v Argentině tepelnou stopu, kterou tam mohlo zanechat nezvěstné plavidlo se 44 lidmi na palubě. K úspěšné záchraně posádky už ale zbývá velmi málo času, upozorňují média.

Foto: Profimedia.cz

Pohřešovaná argentinská ponorka San Juan

Článek

Podle listu The Daily Mail tepelná stopa vycházela z hloubky 70 metrů. Zda je jejím původcem skutečně San Juan, není jasné. Na pochyby ale není čas. Kyslíku rychle ubývá a záchranné jednotky proto musí co nejrychleji ke zdroji.

Foto: Mapy.cz

Podle odhadů by mohl posádce během středy nebo v následujících dnech dojít kyslík. Informoval o tom britský deník Evening Standard. „Kyslík je permanentní obavou. S každým dalším dnem je situace kritičtější,“ přiznal námořní velitel Gabriel Galeazzi na tiskové konferenci ve městě Mar del Plata.

Foto: Vicente Robles, ČTK/AP

Loď, která se zapojila do pátrání po zmizelé argentinské ponorce

Nezvěstná už je týden

Ponorka San Juan se naposledy přihlásila minulou středu. Informace o tom, že se mohla dostat do potíží, se v médiích objevily v sobotu. Od té doby se do pátrání zapojilo přes desítku lodí a letadel z Argentiny, Brazílie, Británie, Chile a Spojených států. Pátrání komplikovalo špatné počasí, to už je ale nyní lepší. [celá zpráva]

Když se šestašedesátimetrová dieselelektrická ponorka třídy Santa Cruz naposledy přihlásila, byla na cestě z města Ushuaia v jižním koutu země na námořní základnu Mar del Plata na severu Argentiny. Hlásila menši technické potíže. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám