Hlavní obsah

Argentinská ponorka se před zmizením vynořila a ohlásila závadu, nechali ji dál plout

– Buenos Aires • Aktualizováno

Pátrání po argentinské ponorce ARA San Juan, která se neozvala od minulé středy, je nadále neúspěšné. Ani satelitní komunikace, ani v pondělí zachycené zvuky z podmořského plavidla nepocházely. Argentinské námořnictvo nově přiznalo, že posádka oznámila při poslední komunikaci mechanickou závadu, uvedla v úterý BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď pátrá v rozbouřeném moři po ponorce San JuanVideo: Reuters

 
Článek

„Vynořila se a ohlásila závadu,“ oznámil velitel námořní základny Mar de Plata Gabriel Galeazzani. Vyvrátil původní informace, že došlo ke zkratu baterií, které ponorku pohánějí, když pluje pod hladinou.

Foto: Reuters

Argentinská ponorka ARA San Juan vyplouvá z přístavu v Buenos Aires

Šlo podle něj o mechanickou závadu, které nejsou neobvyklé a jen vzácně představují riziko: „Válečné plavidlo má mnoho záložních systémů, které mu při závadě umožňují přecházet z jednoho ke druhému.“

Foto: Mapy.cz

Z jeho vyjádření nepřímo plyne, že námořnictvo nechalo ponorku plout dál, i když posádka poruchu ohlásila. Řekl, že byla zkrácena mise, při níž plavidlo navštívilo nejjižnější základnu Ushuaia a která měla původně trvat do pondělí. Ponorka měla plout přímo na základnu Mar del Plata, která je ale vzdálená.

Foto: Reuters

Na palubě je i jediná argentinská ponorkářka Maria Krawczyková

Šance na záchranu klesá

Na palubě ponorky vyrobené v roce 1985 v Německu, jejíž renovace skončila před třemi lety, bylo 44 námořníků včetně jedné ženy, jediné argentinské ponorkářky Eliany Krawczykové. Jak uvedlo námořnictvo, všichni byli perfektně zdrávi.

Foto: Reuters

Záchranná letadla zapojená do pátrání po ponorce ARA San Juan na základně Almirante Zar v Trelewu

Naděje, že se je podaří zachránit, ale klesá, protože není přesně jasné, na kolik dní měla posádka kyslík. Mluvčí námořnictva Enrique Balbi upozornil, že kyslík má posádka vždy jen na sedm dní od posledního vynoření. K tomu mohlo dojít podle nejhoršího scénáře minulou středu.

Foto: Argentina Navy, ČTK/AP

Ponorka ARA San Juan

„Předpokládám, že posádka už dostala pokyn, aby omezila pohyb i hovor, a šetřila tak kyslíkem,” domnívá se profesor Robert Farley z univerzity v americkém státě Kentucky. Naučit se zpomalit dýchání k uchování kyslíku patří podle něj k nejdůležitějším částem výcviku posádek.

Ve ztroskotané ponorce je zřejmě i chladno a vlhko a situace je náročná na psychiku, ale i na to musejí být vojáci v ponorce maximálně trénovaní. Profesor Farley podle BBC odhadl dobu přežití posádky argentinské ponorky asi na deset dní od doby, kdy se jim podařilo naposledy vyplout nad hladinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Argentině pokračuje pátrání po zmizelé ponorceVideo: Reuters

Po ponorce pátrá už pět desítek plavidel a letadel z 12 zemí, informoval v úterý argentinský deník Clarín. Až bude ponorka nalezena, sešlou k ní do hlubin záchranáři tlakovou komoru, jakousi miniponorku, která posádku vyzvedne nad hladinu. Kapacita této miniponorky je podle deníku šest lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám