Hlavní obsah

Za vládní peníze na záchranu banky si její šéf koupil luxusní dům na Floridě

– Jefferson City
Novinky, rei

V americkém státě Missouri soudí bývalého ředitele banky Mainstreet kvůli zneužití vládních peněz na záchranu jím řízeného peněžního domu během krize v roce 2009. Darryl Layne Woods vzal ze státního příspěvku víc než 381 tisíc dolarů (7,3 miliónu korun) a použil je při nákupu svého přímořského domu na Floridě. K činu se v úterý u soudu v Jefferson City přiznal, informoval server Huffington Post.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V době, kdy ostatní Američané o své domovy přicházeli, bral z veřejných fondů na to, aby si koupil luxusní letní dům na Floridě,“ uvedla státní žalobkyně Tammy Dickinsonová.

Banka Mainstreet, jejíž pobočku v městečku Ashland Woods vedl, dostala od americké vlády peníze na odvrácení bankrotu v rámci programu TARP, jehož prostřednictvím Washington do bank a dalších finančních institucí napumpoval víc než 600 miliard dolarů.

Woods regulátorům z TARP sám psal a žádal je o peníze pro svoji banku. Finanční ústav Mainstreet popisoval jako malou místní banku. Zdůrazňoval, že peníze „poskytnou životně důležitou infuzi krvácejícímu pacientovi“.

Ze zhruba miliónu dolarů, který pak vláda bance v lednu 2009 poskytla, ředitel Woods použil víc než třetinu pro sebe. To se pak snažil před vládními kontrolory zamaskovat.

Teď mu hrozí rok ve vězení, pokuta ve výši 100 000 dolarů (1,9 miliónu korun) a zákaz práce v oboru financí.

V souvislosti se zneužitím státní pomoci finančním institucím bylo v USA zahájeno na 140 soudních řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám