Hlavní obsah

Za rozšíření salmonelózy v USA mohou drůbežáři, šetřili a neočkovali

Des Moines

Očkování nosnic by mohlo zabránit nakažení 1300 Američanů salmonelózou a stažení půl miliardy vajec z trhu. Vakcína je přitom velmi levná, uvedla agentura AP. Přesto je očkována jen polovina amerických nosnic.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Upozornění na stahování vajec v americkém obchodě

Článek

V USA není toto očkování povinné, i když je známo, že se provádí v Británii, která má nejbezpečnější vejce v Evropě. Podle loňské studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je salmonelou nakaženo jedno procento britských nosnic, zatímco v jiných evropských zemích, kde není očkování povinné, 60 až 70 procent. Bakterie jsou přítomny pouze ve střevech drůbeže a do vajec se přenášejí jen málo.

V USA se vakcinace neprosazuje kvůli finančním dopadům na chovatele a také kvůli tomu, že se tam klade důraz spíš na celkové reformy bezpečnosti potravin. Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA), který má kontrolovat kvalitu vajec, je toho názoru, že výsledky s vakcínami ve světě nejsou natolik přesvědčivé, aby bylo nutné očkování farmářům nařídit. FDA je pouze doporučuje.

Vakcína je v USA dostupná od roku 1992 v podobě inhalačního prostředku nebo injekce. Zabraňuje nákaze kuřat. Do USA ji dodává francouzský výrobce CEVA a podle jeho mluvčího je v USA naočkováno asi 125 miliónů z tamních 218 miliónů nosnic.

Vejce stažená z oběhu v USA pocházejí ze dvou farem v Iowě a zatím nebylo stanoveno, jak se tamní chovy nakazily. Stahování vajec z 20. a 21. srpna přitom nadále pokračuje, ukázalo, že byla dodána do 16 států unie.

Cena vajec roste

Kvůli stahování vajec jejich cena na severovýchodě USA vzrostla od 13. srpna, kdy byl zaznamenán první případ nákazy, o 38 procent. Spotřeba vajec přitom klesá. Normálně na konci léta vzrostly ceny vajec jen o devět procent, což souvisí se zahájením školního roku a nárůstem spotřeby.

Salmonelóza

Nemoc salmonelóza způsobuje několik druhů bakterií, nejčastěji Salmonella enteridis a stovky jejích typů. Běžně žijí v trávících traktech zvířat i lidí, vodě i půdě. Dobře se množí v potravinách i při nižších teplotách, nejčastěji ve vejcích, majonézách, mléčných výrobcích či mase. Ničí je zahřátí na 70 stupňů a také běžná dezinfekce. Při přemnožení mohou způsobit zažívací problémy.

Člověk se nakazí pouze orální cestou, k nákaze je potřeba velké množství bakterií – v řádech milionů až miliard, závisí na imunitě jedince. Část bakterií ničí žaludeční šťávy. Pokud se dostatečné množství dostane dál, působí bakterie do deseti hodin záněty žaludku a střev. Onemocnění může mít lehký průběh v podobě průjmu, ale může vyvolat i horečky, zvracení a křeče.

Nemoc sama odezní zhruba po pěti dnech vyloučením bakterií z těla, antibiotika se k léčbě nepoužívají. Je potřeba vyrovnávat množství ztracené tekutiny, aby nedošlo k poškození ledvin.

Veterinář Darrell Trampel z Iowské státní univerzity se domnívá, že teď začnou častěji slepice očkovat i američtí chovatelé. Někteří vědci se však domnívají, že na bakterii salmonely má vakcína jenom omezený vliv. Doporučují spíš zemědělcům upustit od velkochovů, v nichž se nákaza rychle šíří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám