Hlavní obsah

Za plánování útoků na newyorské metro dostal deset let, brzy může jít na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který se v roce 2010 přiznal k plánování bombových útoků na newyorské metro, byl ve čtvrtek odsouzen k desetiletému vězení. Vzhledem k tomu, že byl zhruba deset let ve vazbě, by Najibullah Zazi, který po svém zatčení v roce 2009 pomáhal stíhat teroristy, mohl být brzy propuštěn, uvedla agentura AP.

Foto: Ed Andrieski, ČTK/AP

Najibullah Zazi na fotografii z roku 2009

Článek

Přiznanému rekrutovi teroristické sítě Al-Káida hrozilo až doživotí. Federální žalobci však uvedli, že Zazi po zatčení poskytl "mimořádnou" pomoc americkým protiteroristickým úřadům.

Zazi svědčil proti dalším osobám pracujícím pro Al-Káidu a poskytoval informace americkým vyšetřovatelům.

Naturalizovaný americký občan původem z Afghánistánu se v roce 2010 přiznal, že spolu se dvěma přáteli plánoval sebevražedné atentáty v dopravní špičce na dvou linkách newyorského metra, a to zhruba v době osmého výročí teroristických útoků z 11. září 2001.

Výcvik v táboře Al-Káidy

Řidič letištní přepravy v Denveru byl v roce 2009 obviněn, že chtěl odpálit nálože vyrobené z běžných kosmetických přípravků. Zazi se přiznal, že prošel výcvikovým táborem teroristické sítě Al-Káida ve Vazíristánu na afghánsko-pákistánské hranici.

Podezření amerických kriminalistů vzbudil tím, že kolem data výročí 11. září podnikal dálkové cesty autem z Denveru do New Yorku. Podle vyšetřovatelů byly plány na teroristický útok včas odhaleny a New Yorku žádné bezprostřední nebezpečí nehrozilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám