Hlavní obsah

Za Chávezovou rakví šly davy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Desetitisíce Venezuelců ve středu doprovázely rakev s tělem zesnulého prezidenta Huga Cháveze, kterou armáda převážela na voze z vojenské nemocnice do Vojenské akademie, kde bude vystavena do pátku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za Chávezovou rakví šly davy lidí Video: Reuters

 
Článek

Rakev byla na voze zakrytá venezuelskou vlajkou. V ulicích Caracasu se shromáždily davy lidí, aby vzdaly čest prezidentovi, který zemřel ve věku 58 let a stál 14 let v čele země.

"Chávez do pantheonu," skandovali Chávezovi stoupenci. Připomínali tak mauzoleum, které prezident nechal postavit pro ostatky jihoamerického bojovníka za svobodu Simóna Bolívara.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Rakev se zesnulým Chávezem zakrývala venezuelská vlajka.

Lidé dávali nahlas najevo svůj smutek. Jedna žena vzlykajíc v televizi slíbila: "Budeme tě mít ve svých srdcích." Další na sobě měli červená trika s portrétem kontroverzního levicového prezidenta, který se hlásil k Fidelu Castrovi a inspiroval levicové vůdce v dalších latinskoamerických zemích.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Příznivce Huga Cháveze s jeho portréty

Vojenské jednotky po celé zemi vypálily 21 ran, aby uctily Chávezovu památku. V zemi byl vyhlášen sedmidenní smutek a na týden budou zavřené školy.

Rakev vyprovázeli v ulicích nejen rodinní příslušníci a blízcí spolupracovníci v čele s viceprezidentem Nicolasem Madurem, ale také následovníci Cháveze včetně bolivijského prezidenta Eva Morálese. Ekvádor, Argentina, Brazílie, Bolívie, Uruguay, Chile či Kuba již kvůli Chávezově smrti vyhlásily státní smutek.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Rakev s Hugem Chávezem doprovázely tisíce lidí.

Kondoloval i vůdce venezuelské opozice Henrique Capriles, který řekl: "Byli jsme soupeři, ale ne nepřátelé."

Venezuelský prezident v úterý podlehl rakovině. [celá zpráva]

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Smuteční průvod s rakví venezuelského prezidenta prochází Caracasem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám