Hlavní obsah

Z internetu mizí filmy kritizované za rasismus. Včetně oscarového snímku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poskytovatelé on-line filmů a seriálů stahují z nabídky snímky kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu. Činí tak v souvislosti s celosvětovými protesty proti rasismu, které spustila smrt amerického černocha George Floyda, jehož koncem května při zatýkání udusil bělošský policista.

Foto: Profimedia.cz

Společnost HBO stáhla z nabídky oscarový film Jih proti Severu.

Článek

Z nabídky mizí třeba i filmová klasika Jih proti Severu (v originále Gone with the Wind), která byla natočena v roce 1939. Společnost HBO ji dočasně stáhla v úterý.

HBO stáhlo film Jih proti severu, podle firmy je rasistický

Film

„Film je produktem své doby a zobrazuje některé etnické a rasové předsudky, které byly bohužel v americké společnosti běžné. Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy a jsou i dnes. Cítili jsme, že ponechání titulu bez vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné,“ sdělila podle časopisu Variety společnost.

Film se podle časopisu do nabídky vrátí, avšak s upozorněním na historický kontext a odsouzení rasistických scén.

Odstranění romantického filmu oceněného osmi Oscary následuje poté, co k tomuto kroku v názorovém sloupku v deníku Los Angeles Times vyzval scenárista otrokářského dramatu 12 let v řetězech. Podle něj film podporuje rasové stereotypy a velebí otrokářství na americkém předválečném Jihu.

Časy se změnily

Britská vysílací společnost BBC a streamovací služba Netflix přestaly nabízet komediální seriál Malá Velká Británie. Obě společnosti rozhodnutí odůvodnily tím, že se „časy změnily“.

Krok vyvolal rozhořčené reakce některých fanoušků, kteří tvrdili, že lidé by měli dostat možnost „vlastní volby“. Jiní však rozhodnutí o stažení z nabídky kvitovali – nelíbily se jim například scény, kdy si David Walliams nanášel make-up na obličej, aby předváděl černošskou ženu.

Oba představitelé hlavních rolí, Matt Lucas a David Walliams, již dříve řekli, že v dnešním kontextu jim přijdou vtipy o transvestitech či černoších nevhodné a že by je nyní pojali jiným způsobem.

Konec 31letého seriálu

Americká kabelová televize Paramount Network oznámila, že v reakci na protesty proti policejní brutalitě po 32 sériích ukončuje úspěšný seriál Policie v akci USA. V dokumentární reality show mohli diváci od roku 1989 sledovat strážce zákona při skutečných akcích v terénu.

Tisíce lidí vyšly v evropských městech včetně Prahy demonstrovat proti rasismu

Evropa

Společnost nejprve odložila pondělní premiéru 33. série, v úterý pak oznámila plné stažení seriálu z nabídky. „Policie v akci USA není v nabídce Paramount Network a v současnosti ani v budoucnosti se do ní nevrátí,“ uvedla.

Za více než tři dekády vysílání byla show předmětem kritiky za posilování stereotypů ohledně etnického původu delikventů. Režisér a spisovatel Dan Taberski upozornil na případy, kdy byli domnělí pachatelé nuceni podepsat dokument, v němž se zříkali svých práv. Kritizoval také, že policie měla možnost promlouvat do postprodukčního procesu tak, aby byli policisté zobrazováni v co nejpříznivějším světle.

Anketa

Souhlasíte se stahováním filmů z nabídek kvůli rasismu?
Ano
2,6 %
Ne
97,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8886 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám