Hlavní obsah

Výletní loď plná zdravých lidí bloudí Karibikem, zakazují jí vstup do přístavů

Kapitán výletní lodi MSC Meraviglia miamské společnosti MSC Cruises je zoufalý. Ostrovy v Karibiku odmítají povolit vplutí do přístavů z obav kvůli šíření koronavirové nákazy. Na palubě totiž jeden z členů posádky onemocněl běžnou sezónní chřipkou, uvedla rejdařská společnost.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Výletní loď MSC Meraviglia

Článek

Loď s více než 4500 pasažéry a 1600 členy posádky je na dvoutýdenní plavbě Karibikem. Vjezd do přístavu zakázaly v úterý úřady na Jamajce a vzápětí ve středu se podobně zachovaly úřady na Kajmanských ostrovech a nejčerstvěji také mexický ostrov Cozumel, píše server deníku Time. Své rozhodnutí zdůvodňovaly „opatrností“.

„Aby byla zajištěna ochrana zdraví a bezpečnosti obyvatel Kajmanských ostrovů, vlády odmítly povolit výletní lodi vjezd do přístavu, jak bylo dříve naplánováno,“ uvedla ve svém prohlášení ministryně zdravotnictví Dwayne Seymourová.

Vyléčená žena se koronavirem znovu nakazila

Koronavirus

Rejdařská společnost MSC Cruises ostře kritizovala rozhodnutí obou zemí. V prohlášení uvedla, že úředníci obou zemí řádně neposoudili lékařské záznamy, jež výletní loď poskytla. Na lodi onemocněl jeden člen posádky, který předtím přicestoval do Miami z Manily na Filipínách a ještě předtím byl v Istanbulu. Zdravotní středisko na lodi ho testovalo a zjistilo, že má chřipku typu A, což je běžný virus chřipky.

Společnost MSC Cruises uvedla, že je běžnou praxí hlásit jakékoli nemoci na palubě příslušným místním zdravotním úřadům. „V obou případech byl lodi zakázáno zakotvení jen na základě obav,“ napsala společnost. „Dotyčný nemá žádné příznaky nákazy koronavirem,“ uvedla lodní společnost.

ON-LINE: Vídeň hlásí prvního nakaženého, Slovensko chystá hraniční kontroly

Koronavirus

Plavidlo se pokoušelo ve čtvrtek zakotvit v přístavu na mexickém ostrově Cozumel. Vedení lodi a společnosti MSC Cruises byly v kontaktu s místními zdravotnickými úřady, „aby zajistily, že rozhodnutí úřadů bude založeno na faktickém přezkoumání lékařských záznamů lodi“, uvádí se v prohlášení rejdařství. Jednání ale nedopadla a loď zakotvit nemohla, napsala agentura Reuters. V Mexiku nebyly hlášeny ani potvrzeny žádné případy nákazy koronavirem.

„Na lodi je zatím vše normální. Bavíme se, čas trávíme v bazénech. Nejsme v žádné izolaci,“ uvedl jeden z cestujících, který nechtěl být jmenován serveru Time. Kapitán se podle jeho slov omluvil za změny itineráře cesty a veškeré související „nepříjemnosti“. Rejdařská společnost bude poskytovat náhrady za zmeškané výlety ve výši 200 USD za kajutu.

Lidé vyrazili nakupovat. Utratí i 12 tisíc, říká prodavačka

Ekonomika

Výletní lodě jsou v právě probíhající celosvětové epidemii nového typu koronaviru pod drobnohledem kvůli případu plavidla Diamond Princess, které bylo od začátku února v karanténě v japonském přístavu Jokohama. Na palubě se nakazilo celkem téměř 700 lidí z 3700 cestujících, čtyři infikovaní později zemřeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám