Hlavní obsah

Výbuch vulkánu na Kostarice zachytila kamera, dým stoupá do dvou kilometrů

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika měsících klidu se v pondělí probudil vulkán Rincón de la Vieja na severozápadě Kostariky. Při výbuchu, jehož záběry v úterý zveřejnila agentura AP, sopka vychrlila hustý dým a popel do výšky více než dvou kilometrů nad kráterem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po několika měsících klidu opět vybuchla sopka na KostariceVideo: AP

 
Článek

Doposud soptící vulkán nikoho neohrozil. Aby to tak zůstalo, vyzývá šéf kostarického úřadu pro mimořádné situace Lidier Esquivel občany, aby se okolí sopky vyhýbali. Jeho úřad mezitím prověří případné poškození mostů a další klíčové infrastruktury.

Vulkanický komplex se rozkládá na severozápadě Kostariky asi 25 kilometrů od města Liberia. Tvoří jej několik kráterů a dómů, z nichž je nejvyšší Santa Maria.

Erupce sopky Nyiragongo

Svět

Okolo tohoto sopečného komplexu se rozprostírá kostarický národní park Parque Nacional Volcán Rincón de la Vieja, který je součástí chráněné oblasti Guanacaste – světového přírodního dědictví UNESCO, připomíná internetová encyklopedie Wikipedia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám