Hlavní obsah

Vražda 22 lidí v El Pasu: Obviněný vinu necítí, událost má prý dvě verze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

El Paso

Američan Patrick Crusius, který podle vyšetřovatelů v srpnu v texaském El Pasu zastřelil 22 lidí, ve čtvrtek v průběhu krátkého slyšení před soudem prohlásil, že se necítí vinen. Informovala o tom agentura AP. Policie přitom uvedla, že Crusius se k útoku doznal a že uvedl, že terčem jeho činu byli Mexičané.

Foto: Briana Sanchez, ČTK/AP

Obviněný Patrick Crusius (s brýlemi) stanul poprvé před soudem.

Článek

Crusius ve čtvrtek v rámci slyšení před nadcházejícím procesem poprvé předstoupil před soud. Prokuratura v procesu žádá trest smrti, obviněný ale vinu za vraždy necítí.

Obhájce Mark Stevens před soudem podle agentury AP prohlásil: „Tato událost má dvě verze. Apelujeme na média a na všechny zúčastněné, aby umožnili obhajobě před soudem obě verze osvětlit.“

Advokát prozatím verzi obhajoby nezveřejnil. Slyšení před soudem trvalo pouze několik minut.

Střelec z El Pasa se přiznal, že mířil na Mexičany

Amerika

Policie uvedla, že útočník si vybral pro svůj čin záměrně El Paso vzdálené 11 hodin jízdy autem od města Allen, kde bydlí. Obyvatele El Pasa tvoří z 83 procent hispánští obyvatelé. Z 22 obětí střelce bylo několik mexických občanů a mnohé další měly hispánská jména.

Zhruba 20 minut před útokem Crusius podle CNN zveřejnil na ultrapravicovém webu svůj manifest o zhruba 2300 slovech, který nese název „Nepříjemná pravda“. Vyjadřuje v něm rasistické myšlenky směřující proti míšení ras a vyzývající přistěhovalce k navrácení do zemí svého původu.

„Dnes pravděpodobně zemřu,“ uvedl Crusius ve zveřejněném dokumentu.

Žalobci vyšetřují střelbu v El Pasu jako terorismus, pachateli hrozí trest smrti

Amerika

V nákupním centru, kde se útok odehrál, bylo v době střelby asi 3000 lidí. K útoku podle obžaloby použil Crusius legálně drženou útočnou zbraň AK-47.

Policie muže zadržela necelý kilometr od místa činu. Se zdviženýma rukama se vzdal policistům na křižovatce, kde zastavil jeho vůz, a zároveň se také k útoku přiznal.

V současné době je dle agentury AP Crusius držen ve vazbě v El Pasu bez možnosti propuštění na kauci a je pod dozorem kvůli riziku, že by mohl spáchat sebevraždu.

Americké ministerstvo spravedlnosti označilo útok za akt domácího terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám