Hlavní obsah

Vrah žádá vlastní popravu, guvernér mu nechce vyhovět

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký vězeň a dvojnásobný vrah Gary Dwayne Haugen byl v roce 2007 odsouzen k smrti, ale pořád ještě sedí ve vězení. Sám přitom žádá, aby ho popravili.

Foto: Danielle Peterson, ČTK/AP

Gary Haugen

Článek

Devětačtyřicetiletý muž žil v nápravných zařízeních od devatenácti let a na smrt čeká od roku 2007. Návrhům obhájců, aby dostal další odklady, se vysmíval.

"Myslím, že je to krutý a neobvyklý trest, že rada pokračuje v různých odkladech a zdrženích," řekl v květnu Haugen, který už je podle svých slov na smrt připraven.

Haugen kritizuje guvernéra Johna Kitzhabera za to, že zdržuje popravu, a říká, že na to nemá odvahu. Chce prý zemřít na protest proti justičnímu systému, který považuje za špatný. John Kitzhaber ale uvedl, že nenechá nikoho popravit, dokud je v úřadu.

Haugen zabil v roce 1981 matku své přítelkyně a potom ve vězení v roce 2003 umlátil spoluvězně. Měl být popraven už loni, jenže guvernér Kitzhaber pozastavil všechny popravy, protože je považuje za nic neřešící a příliš drahé.

Stát Oregon za jeho vlády popravil dva vězně a guvernéra to dodnes trápí. Žádá proto raději tresty doživotí bez možnosti propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám