Hlavní obsah

Virem zika se nakazilo 130 milionů lidí, testy jich odhalily necelý milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Virem zika, kvůli kterému v roce 2016 Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila celosvětový stav nouze, se nakazilo stonásobně více lidí, než kolik jich zachytily zdravotnické struktury. Uvedla to vědecká studie, na kterou ve čtvrtek upozornil španělský deník El País. Podle vědců se nakazilo v letech 2015 a 2018 virem zika přes 130 milionů lidí, pozitivně testováno na přítomnost viru jich bylo méně než milion.

Foto: Profimedia.cz

Zkumavky s krví odebranou lidem na test na virus zika

Článek

„Důvody, proč během epidemie bylo zachyceno jen jedno procento případů, jsou dva: polovina případů nákazy byla bez příznaků a pacienti se obraceli na nemocniční zařízení jen v závažných případech,” uvádí jeden z hlavních autorů výzkumu, biolog Sean Moore z americké Univerzity Notre Dame.

Výskyt viru, který přenášejí komáři, se podle něj dostal do centra pozornosti kvůli případům mikrocefalie u novorozenců, kdy dochází k poruchám ve vývoji mozku vedoucím až k tomu, že se děti rodily se zakrnělým mozkem a malými hlavami.

Virus zika může za mikrocefalii, potvrdili vědci

Svět

S koronavirem je to prý podobné

Podle Moora se šíření viru zika v některých ohledech podobá současné epidemii koronaviru. „S covidem to bude stejné, vidíme jen špičku ledovce,” tvrdí biolog. V obou případech jsou podle něj testovací a trasovací kapacity nedostatečné, což způsobuje výrazné podhodnocení výskytu viru mezi lidmi.

Nákaza virem zika má u dospělých mírný průběh, ale u lidského plodu může způsobit zpomalení vývoje mozku. U zhruba 4000 novorozenců v Brazílii však lékaři zjistili vývojové poruchy mozku.

Virus zika je nebezpečnější, než se myslelo, plody jsou poškozené u pětiny těhotných

Amerika

Akutní fáze šíření nákazy trvala od roku 2015 do roku 2017 a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy. Kvůli obavám z nákazy čelily velkým komplikacím letní olympijské hry v Riu de Janeiro. Brazílie je však nechtěla odložit a nakonec hry proběhly bez problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám