Hlavní obsah

VIDEO: Amerika si připomíná útoky z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Ve Spojených státech si ve čtvrtek připomenuli přes tři tisíce obětí teroristických útoků z 11. září 2001, který spáchali členové teroristické sítě Al-Kajda třemi unesenými letadly. Zaútočili na newyorské Světové obchodní středisko (WTC) a washingtonský Pentagon. Čtvrtý unesený stroj se po potyčce cestujících a posádky s teroristy zřítil na pole u pensylvánského Shakesvillu. Jeho cílem byl Bílý dům.

Spojené státy vzpomínají na události z 11. září 2001Video: ČTK

 
Článek

Při ceremoniálu v New Yorku znovu zazní jména všech 2751 obětí, které přišly v troskách věží WTC o život. Jména letos čtou cizinci z 90 států světa, jejichž občané zahynuli při útoku. Čtyři minuty ticha připomínají útok každého ze strojů i pád obou věží v New Yorku.

:. Newyorští hasiči drží minutu ticha.foto: Reuters/Mike Segar

Pietní akt na Ground Zero zahájil starosta Michael Bloomberg, který už ve středu vyzval k urychlení rekonstrukčních prací, aby byly hotové k desátému výročí. Tragické události si na místě bývalých mrakodrapů dvou věží připomenou spolu s příbuznými obětí a místními politiky také prezidentští kandidáti John McCain a Barack Obama. Pro tento den se dohodli, že upustí od volebních střetů, aby ponechali prostor vzpomínkám na zemřelé.

:. Pietní akt na rekonstruovaném Ground Zerofoto: Reuters/Gary Hershorn

I přes stavební práce v jámě, která zůstala po zborcených budovách, budou moci příbuzní obětí položit na její dno květiny a zavzpomínat na své blízké. Celý ceremoniál se ale kvůli rekonstrukci okolí uskuteční už podruhé v nedalekém parku. Na místě věží Světového obchodního centra vyroste do roku 2012 nový mrakodrap, Věž svobody.

Po setmění se pak na jedinou noc v roce rozzáří nad místem zkázy dva obří světelné sloupy symbolizující zřícená "dvojčata".

:. Místo, kde stály budovy někdejšího WTC. Do roku 2011 zde bude odhalen památník a muzeum na počest obětem teroristického útoku z 11. září 2001.foto: ČTK/AP

K sedmému výročí útoků bude u Pentagonu otevřen první památník přímo na místě tragické události. V nově založeném parku bylo postaveno 184 laviček nesoucích jména 184 obětí tohoto činu.

Na místě je také postavena zeď, která stále zvyšuje, na počátku má výšku tří palců symbolizující věk nejmladší washingtonské oběti, teprve tříleté Dany Falkenbergové. Na konci měří 71 palců, protože nejstarší obětí byl 71letý námořní kapitán ve výslužbě John D. Jamnicky sr.

Pietní vzpomínky se budou konat také u provizorního památníku nedaleko Shakesvillu a na řadě dalších míst.

:. V pensylvánském městě Shanksville lidé uctili u příležitosti sedmého výročí teroristických útoků z 11. září památku obětí letu 93.foto: ČTK/AP

Pochybnosti přetrvávají, viníci nejsou

Po událostech z 11. září 2001 se svět navždy změnil. Spojené státy v čele s prezidentem Georgem Bushem vyhlásily otevřenou válku islámským radikálům, které přímo obvinily z útoků na WTC a Pentagon.

Měla to být válka proti terorismu, krátká válka, která ukáže všem nepřátelům Spojených států, jak nebezpečné a zcestné je napadnout Američany.

:. Pietní akt na rekonstruovaném Ground Zerofoto: Reuters/Gary Hershorn

Avšak ani po sedmi letech nebyl žádný z přímých pachatelů útoků odsouzen.

Vůdce mezinárodní teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin stále uniká, navzdory všem americkým pokusům, špionážním hrám i 25miliónové vypsané odměně.

:. Společnost Silverstein Properties zveřejnila počítačovou vizualizaci plánovaného památníku obětem teroristických útoků na WTC z 11. září 2001. Na snímku je interiér muzea v areálu památníku, který by měl být odhalen k desátému výročí v roce 2011.foto: ČTK/ČTK/Squared Design De

Události navíc stále jakoby halí štiplavý černý mrak pochybností a zavádějících informací včetně neochoty či neschopnosti amerických úřadů sdělit veřejnosti konkrétní fakta a důkazy, které by mohly s konečnou platností tento mrak rozptýlit.

K 11. září patří také konspirační teorie

Objevily se také některé konspirační teorie popírající oficiální verze atentátů. Žádná z nich však nebyla nikdy potvrzena.

Rozpory z řad odborníků, renomovaných techniků, stevebních expertů, statiků či fyziků vyvolaly určité závěry oficiální vyšetřovací komise o příčině zřícení obou věží WTC. Někteří se domnívají, že se jednalo o tzv. řízenou demolici, která s největší pravděpodobností jako jediná mohla narušit statiku obou budov.

Jiné teorie se zamýšlejí nad zřícením a nárazem dalšího letadla do Pentagonu. Podleněkterých expertů není běžné, aby se na místě tak rozsáhlé havárie nacházelo tak malé množství trosek, taktéž v plášti budovy Pentagonu byl otvor mnohem menší než je rozpětí obřího Boeingu 757.

Pochybnosti o událostech daly za vznik iniciativě Vědci za pravdu a spravedlnost o 11. září, která shromažďuje všechny informace, teorie či souvislosti s útoky.

:. Američtí vojáci v afghánském Kábulu uctili památku obětí teroristických útoků z 11. září 2001.foto: ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám