Hlavní obsah

Většině Američanů předčasně zestárlo srdce

Právo, mcm

Tři ze čtyř Američanů mají srdce v takovém stavu, jako by byli o pět let starší, než skutečně jsou, oznámilo americké výzkumné středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDCP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to alarmující. Srdeční nemoci jsou v naší zemi zabijákem číslo jedna,“ řekl podle listu The Daily Mail vedoucí studie Quanhe Yang a dodal: „Faktem ale je, že můžete udělat některé velmi jednoduché věci, abyste v srdci omládli.“

On a jeho kolegové varovali, že většina lidí ignoruje zdravotní stav svého srdce – prostě se o něj nezajímají, dokud se v srdci cítí být mladí. Američtí výzkumníci předtím prozkoumali údaje ze všech států USA a při tom objevili rozdíly mezi jednotlivými částmi Spojených států. Ukázalo se totiž, že srdce výrazně starší než zbytek těla mají zejména lidé na americkém jihu.

Rozdíl mezi stavem srdce a tělesným stářím byl největší v Západní Virginii, Mississippi, Louisianě, Kentucky a Alabamě. Naopak u dospělých z Utahu, Colorada, Kalifornie, Massachusetts a Havaje byl tento rozdíl nejmenší.

Co ovlivňuje zdraví srdce
– kouření a špatná strava
– nadváha a vysoký tlak
– cukrovka i vysoký cholesterol
– nedostatek tělesné aktivity

Rozdíly ras i pohlaví

Objevují se přitom výrazné rozdíly mezi pohlavími, které jsou navíc ovlivněny i rasou. A tak americké černošky mají srdce „starší“ o pět až sedm let než bělošky či ženy s kořeny v Mexiku a Jižní Americe. Mezi černochy a bělochy byl rozdíl tři až čtyři roky. Afroameričané a Afroameričanky tak mají srdce v průměru o jedenáct let starší než zbytek jejich těla. Američané jako celek měli srdce v průměru o osm let starší než tělo. U Američanek činil tento rozdíl jen pět a půl roku.

Jak uvádí American Heart Association, průměrný Američan dostává první infarkt ve věku 62 a půl roku, průměrná Američanka až o deset let později. Srdeční nemoci patří v USA, ale i v Česku a dalších vyspělých zemích k nejčastějším příčinám úmrtí. Jen v roce 2012 byly ve světě příčinou 17,5 miliónu úmrtí. CDCP vede kampaň „Milión srdcí“, jejímž cílem je předejít do roku 2017 miliónu infarktů a mrtvic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám