Hlavní obsah

Venezuelští demonstranti barikádami blokují dopravu v Caracasu

V ulicích venezuelské metropole Caracasu vyrostly desítky barikád, které zablokovaly dopravu na části důležitých dopravních tahů. Oponenti prezidenta Nicoláse Madura tak opět vyrazili do ulic na protest proti ekonomické politice jeho socialistické vlády a proti násilnému potlačení předchozích demonstrací.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Barikády a ohně na mnoha místech blokovaly dopravu v Caracasu.

Článek

Policie v několika případech střílela na demonstranty gumovými projektily a slzným plynem. Počet obětí dvoutýdenních nepokojů vzrostl na 13. Kvůli desítkám barikád, z nichž často šlehaly vysoké plameny, kolabovala doprava aut a autobusů na příjezdu do Caracasu, kam denně jezdí za prací desetitisíce lidí.

Protestující zablokovali šest velkých silnic spojujících metropoli s oblastí východně od města a rovněž řadu ulic uvnitř samotného Caracasu. "Víme, že tím lidem komplikujeme život, ale musíme Venezuelu probudit!" prohlásil u jedné z caracaských barikád student Pablo Herrera.

Navzdory výzvám vůdců opozice, aby protesty zůstaly poklidné, došlo na některých místech ke střetům s policisty. Většinou mladí lidé házeli na zasahující jednotky kameny, opačným směrem létaly gumové projektily.

Bouřlivé demonstrace odpůrců režimu venezuelského prezidenta začaly před dvěma týdny. Protestující vytýkají vládě neschopnost bojovat s vysokou inflací či růstem kriminality, stejně jako s korupcí či nedostatkem základního zboží v obchodech. Přes 150 lidí bylo při protestech zraněno, více než 500 osob policie zadržela a obvinila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám