Hlavní obsah

Venezuelský prezident trpí po operaci dalšími komplikacemi

– Havana

Nové komplikace se po operaci rakoviny objevily u venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Uvedl to v poselství z Kuby, kde se léčí, Chávezův případný nástupce viceprezident Nicolas Maduro. Naznačil, že se jedná o dýchací obtíže. Léčba není bez rizik, citovala ho BBC.

Foto: ČTK/AP

Venezuelský prezident Hugo Chávez (vlevo) s viceprezidentem Nicolasem Madurem. (archivní snímek)

Článek

„Byli jsme informováni o novách komplikaci, které se objevily v důsledku infekce dýchacích cest, o které jsme už věděli,“ řekl Maduro a dodal: „Stav prezidenta Cháveze je nadále křehký.“ [celá zpráva]

Maduro ještě řekl: „Prezident nám dal přesné instrukce. Po návštěvě (u něj) máme informovat (venezuelský) lid o jeho aktuálním zdravotním stavu.“ Maduro hovořil na kameru v doprovodu Chávezovy nejstarší dcery Rosy, jejího manžela, právníka Jorge Arreazy, a venezuelské ministryně spravedlnosti Cilie Floresové.

Viceprezidnet oznámil, že v následujících hodinách zůstane na Kubě, ale neupřesnil, jak dlouho.

Už v neděli ministr informací Ernesto Villegas oznámil, že vládní novoroční koncert v centru Caracasu byl zrušen. Vyzval Venezuelce, aby se modlili za prezidenta Cháveze.

Chávez prodělal už čtvrtou operaci rakoviny 11. prosince. Od té doby se sám na veřejnosti neobjevil a ani nepromluvil.[celá zpráva]

Panují stále větší obavy, že počtvrté už neusedne do křesla hlavy státu, i když na podzim volby jasně vyhrál. Inaugurován má být 10. ledna. Inaugurace ale může být odložena, sdělil předseda národního shromáždění. Podle opozice by to ale mohlo být neústavní. Pokud prezident není schopen delší dobu úřadovat během prvních čtyř let mandátu, musí se do třiceti dní konat volby hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám